usporen rast BDP-a u odnosu na 2021.

Evropska privreda prošle godine porasla 3,5 odsto

Vesti

8.3.2023 12:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska privreda prošle godine porasla 3,5 odsto Evropska privreda prošle godine porasla 3,5 odsto
Bruto domaći proizvod (BDP) u 2022. godini porastao je za 3,5 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji, prema proceni objavljenoj u sredu.... Evropska privreda prošle godine porasla 3,5 odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) u 2022. godini porastao je za 3,5 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji, prema proceni objavljenoj u sredu.

Rast je usporen nakon što je ekonomija evrozone porasla za 5,3 odsto, a ekonomija EU zabeležila rast za 5,4 odsto u 2021. godini, pokazuju podaci Eurostata.

U četvrtom kvartalu prošle godine privreda evrozone je stagnirala u odnosu na prethodni tromesečni period, dok su prethodne dve procene bile povećanje od po 0,1 odsto.

Ekonomija EU je u međuvremenu smanjena za 0,1 odsto u periodu oktobar-decembar prošle godine. U trećem kvartalu 2022. godine BDP je porastao za 0,4 odsto kako u zoni evra tako i u EU.

Na godišnjem nivou, BDP je porastao za 1,8 odsto u evrozoni i 1,7 procenata u EU u četvrtom kvartalu prošle godine.

Grčka je zabeležila najveći rast u odnosu na prethodni kvartal sa 1,4 odsto, dok je poljska ekonomija najviše smanjena i to za 2,4 procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...