Prema istraživanju britanskog magazina i agencije YouGov

Economist: Opada zapadna podrška vojnoj pomoći Ukrajini

SvetVesti

7.3.2023 15:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Economist: Opada zapadna podrška vojnoj pomoći Ukrajini Economist: Opada zapadna podrška vojnoj pomoći Ukrajini
Podrška vojnoj pomoći Ukrajini u SAD i Evropi i pojačanim sankcijama protiv Rusije opala je u odnosu na prošlu godinu. Republikanci i demokrate u... Economist: Opada zapadna podrška vojnoj pomoći Ukrajini

Podrška vojnoj pomoći Ukrajini u SAD i Evropi i pojačanim sankcijama protiv Rusije opala je u odnosu na prošlu godinu. Republikanci i demokrate u SAD slabije podržavaju finansiranje Ukrajine, a podrška slanju trupa u Ukrajinu u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji niža je od 20 odsto.

U aprilu prošle godine 82 odsto demokrata i 67 odsto republikanaca izjasnilo se da treba poslati finansijsku pomoć Kijevu, dok je prošlog meseca procenat podrške finansiranju Ukrajine među demokratama pao na 75 odsto, a među republikancima na 39 odsto, prema istraživanu koje su zajedno sproveli magazin Economist i agencija YouGov.

Sličan trend primetan je u Evropi, gde je uz to došlo do smanjenja nivoa podrške antiruskim sankcijama, posebno zbog toga što one štete snabdevanju energentima. Pored Britanaca, takva osećanja iskazuju i Francuzi, Nemci, Italijani i Španci, navode autori istraživanja.


U februaru prošle godine 45 odsto Britanaca podržalo je širenje sankcija protiv Rusije, čak i ako bi to značilo povećanje troškova života. U decembru iste godine procenat podrške opao je na 35. Veoma slični procenti zabeleženi su najpre u februaru, pa u decembru, u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji.

Nijedna zemlja nije predložila slanje sopstvenih trupa u Ukrajinu, a istraživanje u SAD pokazalo je da bi 31 odsto demokrata i 19 odsto republikanaca podržalo takvu ideju. Jedina vrsta pomoći Ukrajini oko koje su Amerikanci složni jeste medicinska i pomoć u hrani. To podržava 86 odsto demokrata i 78 odsto republikanaca.

  • TATJANA

    8.3.2023 #1 Author

    Ne bi trebalo da opada već da je ukinu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...