Britansko Ministarstvo odbrane zatrpano ponudama dobavljača

Oštra konkurencija za prodaju oružja Ukrajini

Svet

6.3.2023 15:32 Autor: Vladimir Jokanović 2

Oštra konkurencija za prodaju oružja Ukrajini Oštra konkurencija za prodaju oružja Ukrajini
Međunarodni fond vredan 520 miliona funti za kupovinu oružja Ukrajini, na čijem čelu je Velika Britanija kasniće sa uplatama i isporukama naoružanja verovatno do... Oštra konkurencija za prodaju oružja Ukrajini

Međunarodni fond vredan 520 miliona funti za kupovinu oružja Ukrajini, na čijem čelu je Velika Britanija kasniće sa uplatama i isporukama naoružanja verovatno do jeseni. Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je za dodelu ugovora potrebno vreme.

Ponuđači se žale da je proces koji vodi Ministarstvo odbrane Velike Britanije, u saradnji sa šest drugih zemalja Evrope, frustrirajući zbog propuštenih rokova, prenosi Guardian. Međunarodni fond za Ukrajinu pokrenut je prošlog leta sa idejom da bude „fleksibilan sa malo birokratije“, kako bi se Kijevu obezbedili oprema, obuka i novac.

Velika Britanija dala je 250 miliona funti u fond, a Holandija 100 miliona evra (89 miliona funti). Novac u fond uplatile su i Norveška, Švedska, Danska, Litvanija i Island, ukupno oko 520.000 miliona funti. Ponuđačima je rečeno da će ih Ministarstvo odbrane obavestiti da li su njihove ponude prošle, a oni su se požalili na „nultu komunikaciju“.

Umesto da budu obavešteni do 14. decembra, kako je obećao britanski ministar odbrane Ben Volas (Ben Wallace), rok je pomeren na 15. februar, ali je i taj rok probijen. Interesovanje je bilo ogromno, a više od 1.500 dobavljača ponudilo je svoju robu u ukupnoj vrednosti oko 27 milijardi funti, što je oko 50 puta više od budžeta.

Ogroman broj ponuda, koje Ministarstvo odbrane nije stiglo da obradi, negativno je uticao na proces koji je osmišljen kao dodatni i brz način snabdevanja Ukrajine oružjem i municijom. Ipak, Volas je naveo da će oko 200 miliona funti biti uskoro potrošeno za artiljerijsku municiju i rezervnih delova za tenkove.

  • GOCA BG

    6.3.2023 #1 Author

    Zasto li se taktizira sa odlukom i slanjem?;!

    Odgovori

  • TATJANA

    8.3.2023 #2 Author

    Nadam se da nece nikad ni ispooruciti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...