Zelenski u poseti Vašingtonu

Bajden najavljuje paket pomoći Ukrajini vredan skoro dve milijarde dolara

Svet

21.12.2022 15:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bajden najavljuje paket pomoći Ukrajini vredan skoro dve milijarde dolara Bajden najavljuje paket pomoći Ukrajini vredan skoro dve milijarde dolara
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) sastaće se sa američkim kolegom Džoom Bajdenom (Joe Biden) u Vašingtonu, a tim povodom predsednik Sjedinjenih Američkih Država... Bajden najavljuje paket pomoći Ukrajini vredan skoro dve milijarde dolara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) sastaće se sa američkim kolegom Džoom Bajdenom (Joe Biden) u Vašingtonu, a tim povodom predsednik Sjedinjenih Američkih Država će najaviti pomoć istočnoevropskoj zemlji u iznosu od skoro dve milijarde dolara, kao i poteze koje će preduzeti kako bi Ukrajina dobila raketni sistem Patriot.

Zelenski će govoriti ispred američkog Kongresa. Ovo je prvi put od početka sukoba sa Rusijom da predsednik napušta Ukrajinu i to u kritičnoj fazi ratovanja. U poslednjih nekoliko nedelja Ukrajina se suočila sa nizom napada pomoću drona i raketnih napada usmerenih na civilno stanovništvo i energetsku infrastrukturu, što je dovelo do nestašica vode i struje, piše Bloomberg.

Govor pred članovima kongresa biće prilika za Zelenskog da lično traži od američkih zakonodavaca da nastave da pomažu Ukrajini, čak i nakon što republikanci, koji su skeptičniji kada je u pitanju Bajdenova podrška istočnoevropskoj zemlji, preuzmu kontrolu u januaru. Zelenski je od SAD tražio naprednije oružje koje bi moglo da zaustavi ruske napade, kao i dodatnu energetsku i ekonomsku podršku, jer civile očekuje brutalna zima.

Zvaničnik Bele kuće za odnose s medijima Karin Žan Pjer (Karine Jean-Pierre) u saopštenju je navela da će u toku posete Zelenskog biti iskazana “jaka, dvostranačka podrška Ukrajini”.

“Ova poseta ističe jaku posvećenost SAD u pružanju podrške Ukrajini koliko god da je neophodno, i to podrazumeva ekonomsku, humanitarnu i vojnu pomoć”, rekla je Žan Pjer.

U vezi sa tim, Bajden će u sredu najaviti dodatni paket pomoći, kao i Patriot vazdušni sistem odbrane, koji može da zaustavi napade letelice i dolazeće projektile, naveo je stariji član američke administracije koji se obratio medijima. SAD će obezbediti obuku za ukrajinske snage koji će upravljati sistemom, van teritorija ove dve države. 

Na zakazanom sastanku Zelenski i Bajden će imati priliku da razgovaraju o vojnoj strategiji, sankcijama i kontroli izvoza koje su nametnute Rusiji, kao i o ekonomiji, energestkom sektoru i humanitarnoj pomoći, naveo je stariji zvaničnik u američkoj vladi.

  • GOCA BG

    21.12.2022 #1 Author

    Ne radi ovo Amerika zbog Ukrajine,cilj im je da njihovim naoruzanjem oslabe Rusiju koliko god mogu…

    Odgovori

  • TATJANA

    22.12.2022 #2 Author

    Bolje reći pričace neko u ime Bajdena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...