Šef evropske diplomatije o ideji osnivanja suda za ratne zločine

EU još bez saglasnosti o tribunalu za Ukrajinu

EU

15.12.2022 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU još bez saglasnosti o tribunalu za Ukrajinu EU još bez saglasnosti o tribunalu za Ukrajinu
Evropski visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je na forumu za ljudska prava u Briselu da je sa... EU još bez saglasnosti o tribunalu za Ukrajinu

Evropski visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je na forumu za ljudska prava u Briselu da je sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU razgovarao o ideji osnivanja međunarodnog tribunala za Ukrajinu, ali da do sada nije postignut konkretan rezultat.

„Postoji kontroverza oko toga da li nam je potrebno još nešto osim Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za borbu protiv nekažnjivosti u Ukrajini. Zajedno sa Evropskom komisijom podneo sam predlog ministrima i o njemu smo razgovarali, međutim bez konkretnog rezultata“, rekao je Borelj, prenose Ria Novosti.

Ranije je Holandija ponudila da bude domaćin tribunala o sukobu u Ukrajini. Ideju da se u Rigi otvori međunarodni tribunal za Ukrajinu izneo je predsednik Letonije Egils Levits. Bivši predsednik Rusije i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev kritikovao je taj predlog i nazvao Levitsa „glupom osobom“.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je u oktobru rezoluciju kojom se politički režim u Rusiji proglašava terorističkim. U rezoluciji se takođe poziva na stvaranje međunarodnog krivičnog suda za Ukrajinu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je ideju o stvaranju krivičnog suda za Ukrajinu nelegitimnom, naglašavajući da neće biti posledica po Rusiju.

Evropska komisija predložila je prošlog meseca konfiskaciju ruske imovine koja je zamrznuta kako bi kaznila Moskvu za pokretanje rata u Ukrajini, preneo je ranije Reuters. EK istražuje sa partnerima pravne mogućnosti da ruskom imovinom kompenzuje štetu Kijevu. Trenutno ne postoji pravni mehanizam za konfiskaciju ruske imovine, na šta je u maju ukazala američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen). Ona je tom prilikom pozvala na stvaranje tribunala i odgovarajućih zakona koji bi omogućili konfiskaciju.

Krajem jula Bloomberg je izvestio da MKS namerava da tokom predstojeće zime preuzme prvi slučaj istrage navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini. MKS može da pokrene slučajeve na preporuku Saveta bezbednosti UN, ali nije deo struktura UN.

  • GOCA BG

    15.12.2022 #1 Author

    Ne verujem da ce biti usvojen predlog,mnoge zemlje ne zele da ucestvuju a ratni zlocini od strane Rusije kako navode isto kao sto su i nas etiketirali za Kosovo.Isti scenario,drugi akteri…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...