Traženje pravnog osnova za konfiskaciju ruske imovine

EU predlaže osnivanje tribunala za Ukrajinu

EUVesti

1.12.2022 17:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU predlaže osnivanje tribunala za Ukrajinu EU predlaže osnivanje tribunala za Ukrajinu
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je u četvrtak da će na zasedanju ministara spoljnih poslova zemalja... EU predlaže osnivanje tribunala za Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je u četvrtak da će na zasedanju ministara spoljnih poslova zemalja OEBS-a predstaviti plan o stvaranju međunarodnog specijalnog tribunala za Ukrajinu.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske najavilo početak rada na stvaranju takvog tribunala. Sastanak šefova diplomatije zemalja OEBS-a održava se 1. decembra u gradu Lođu u Poljskoj.

„Izneću zajednički predlog visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost i Evropske komisije da se olakša rad Međunarodnog krivičnog suda, koji već čini mnogo da podrži generalnog tužioca Ukrajine i da se podrži predlog za stvaranje specijalnog tribunala posvećenog ratnim zločinima u Ukrajini“, rekao je Borelj, prenose Ria Novosti.

On je naveo da predlog najpre mora da bude usaglašen unutar EU. Osim toga, prema njegovim rečima, da bi tribunal bio pokrenut predlog mora da dobije „snažniju podršku u UN od većeg broja zemalja članica“.

Evropska komisija potvrdila je u četvrtak da je iz izjave svoje predsednice Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) uklonila informaciju o 100.000 mrtvih ukrajinskih vojnika od početka rata, koja je bila objavljena u pisanom i video formatu ranije istog dana, prenosi Fonet.

„Velika zahvalnost onima koji su nam ukazali na netačnost podataka objavljenih u prvoj verziji video poruke. Procena je napravljena na bazi spoljnih izvora i trebalo je da se odnosi na gubitke, poginule i ranjene i da pokaže brutalnist Rusije“, navedeno je u ispravci EK. Fon der Lajen navela je najpre da je od početka rata „poginulo više od 100.000 vojnika i 20.000 civila“. 

Evropska komisija predložila je u sredu konfiskaciju ruske imovine koja je zamrznuta kako bi kaznila Moskvu za pokretanje rata u Ukrajini, preneo je ranije Reuters. EK istražuje sa partnerima pravne mogućnosti da ruskom imovinom kompenzuje štetu Kijevu. Trenutno ne postoji pravni mehanizam za konfiskaciju ruske imovine, na šta je u maju ukazala američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen). Ona je tom prilikom pozvala na stvaranje tribunala i odgovarajućih zakona koji bi omogućili konfiskaciju.

  • GOCA BG

    1.12.2022 #1 Author

    Pravnog osnova nemaju da konfiskuju,ali ce sve uciniti da nadju nacin…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...