EU dodaje 200 ruskih pojedinaca i organizacija na "crnu listu"

Borelj: Još bez dogovora o devetom paketu sankcija

EUVesti

13.12.2022 12:31 Autor: Vladimir Jokanović 2

Borelj: Još bez dogovora o devetom paketu sankcija Borelj: Još bez dogovora o devetom paketu sankcija
Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije nisu uspeli na sastanku u ponedeljak da se dogovore o novom, devetom paketu sankcija Rusiji. Razgovori o tome... Borelj: Još bez dogovora o devetom paketu sankcija

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije nisu uspeli na sastanku u ponedeljak da se dogovore o novom, devetom paketu sankcija Rusiji. Razgovori o tome će biti nastavljeni, a ministri su se u načelu dogovorili da na listu sankcija dodaju 200 pojedinaca i ruskih organizacija.

EU bi takođe mogla da proširi Evropski fond za mir za 3,5 milijardi evra, kojim bi se finansirale isporuke oružja za Ukrajinu, rekao je visoki predstavnih EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell). „Razgovarali smo o devetom paketu sankcija. Nadamo se da ćemo se dogovoriti do kraja nedelje“, naveo je Borelj, prenosi TASS.

Prema navodima medija, deveti paket sankcija Rusiji trebalo bi da uključi ograničenja za snabdevanje dronovima, zabranu ulaganja u rudarsku industriju Rusije i zamrzavanje računa dve rusje banke. Uoči sastanka ministara, Borelj je govorio o nesuglasicama između zemalja članica EU oko sadržaja paketa sankcija.

Borelj je potvrdio da je postignuta saglasnost o sankcijam protiv 200 organizacija i pojedinaca, ističući da će to teško pogoditi ruski odbrambeni sektor i rusku vojsku. „Pogodiće i političke gospodare ruske vlade, u Dumi, u Savetu Federacije i u pravosuđu“, rekao je evropski visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, prenosi Reuters.

Prema nezvaničnim informacijama, dogovor o dodavanju novih imena na listu sankcija nije bilo teško postići, ali ministri nisu mogli da usvoje pun paket novih sankcija koje je predložila Evropska komisija.  

  • GOCA BG

    13.12.2022 #1 Author

    Gde je deveti paket,tu je i desti,sta li ce sad da smisle?!

    Odgovori

  • TATJANA

    15.12.2022 #2 Author

    Džaba njima paketi, Rusija će uvek naći novo trziste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...