Monetarna institucija limitira prostor i rizik za plasman nenamenskih pozajmica

CBCG odlučila da produži ograničenje gotovinskih neobezbeđenih kredita

BankeNovacRegion

5.1.2023 11:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CBCG odlučila da produži ograničenje gotovinskih neobezbeđenih kredita CBCG odlučila da produži ograničenje gotovinskih neobezbeđenih kredita
Centralna banka Crne Gore (CBCG) je uradila analizu kretanja gotovinskih nenamenskih neobezbeđenih kredita, kao i onih obezbeđenih menicom, koja je pokazala da je uprkos... CBCG odlučila da produži ograničenje gotovinskih neobezbeđenih kredita

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je uradila analizu kretanja gotovinskih nenamenskih neobezbeđenih kredita, kao i onih obezbeđenih menicom, koja je pokazala da je uprkos pozitivnim trendovima potrebno i dalje nastaviti sa primenom mere koja se odnosi na odobravanje te vrste kredita građanima.

Ograničenje gotovinskih neobezbeđenih kredita građanima je na snazi od januara 2020. godine, a na poslednjoj sednici Savet CBCG je odlučio da je produži i u ovoj godini, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

U periodu od tri godine, prema podacima CBCG, ovi krediti u neto iznosu su smanjeni za 148,6 miliona, a njihovo učešće u ukupnim kreditima se za isti vremenski period smanjilo sa 25,25 odsto na 17,55 odsto.

CBCG je, prema rečima njenih predstavnika, na osnovu podataka kojima raspolaže i koje su dostavile kreditne institucije, izvršila analizu sistemskih trendova kretanja gotovinskih nenamenskih neobezbeđenih kredita i kredita obezbeđenih menicom.

Bez obzira na pozitivne trendove ostvarene u proteklom periodu važenja pomenute odluke, CBCG je na osnovu rezultata analize donela odluku kojom bi se i dalje limitirao prostor i rizik za plasman ove vrste gotovinskih kredita.

“Pozitivni trendovi smanjenja ove vrste kreditiranja nisu zastupljeni kod svih kreditnih institucija kod kojih je rizik i dalje prisutan, što zajedno sa iznosom NPL-a kod nekih kreditnih institucija, većim od proseka na nivou sistema, ukazuje na potrebu pojačanog praćenja ovog segmenta kreditiranja i u budućem periodu”, objašnjeno je iz crnogorske monetarne institucije.

Prema podacima CBCG, ukupan iznos gotovinskih nenamenskih kredita je na kraju decembra 2019. godine iznosio 707,3 miliona evra, a na kraju oktobra prošle godine 558,7 miliona evra, što predstavlja nominalan pad od 148,6 miliona evra.

“Bez obzira na rast bruto kredita u periodu od donošenja odluke do 31. oktobra prošle godine na nivou sistema od 13,69 odsto, ukupni gotovinski nenamenski krediti beleže pad od 21,01 odsto. Učešće ove vrste kredita u ukupnim kreditima se u ovom periodu smanjilo sa 25,25 odsto na 17,55 odsto”, naveli su iz CBCG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...