ECB razmatra zahtev guvernera centralnih banaka Zapadnog Balkana za implementaciju TIPS

Pitanje platnog prometa između Srbije i Crne Gore još uvek nerešeno

BankeRegionSrbija

12.12.2022 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pitanje platnog prometa između Srbije i Crne Gore još uvek nerešeno Pitanje platnog prometa između Srbije i Crne Gore još uvek nerešeno
Uslovi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije postoje, ali je samo jedna banka izrazila interesovanje za taj posao, saopštili su... Pitanje platnog prometa između Srbije i Crne Gore još uvek nerešeno

Uslovi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije postoje, ali je samo jedna banka izrazila interesovanje za taj posao, saopštili su predstavnici Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Oni smatraju da bi rešenje trebalo tražiti u okviru Berlinskog procesa kroz povezivanje centralnih banaka zemalja Zapadnog Balkana i Evropske centralne banke (ECB), piše agencija Mina, pozivajući se na portal RTCG.

Iz CBCG su naveli da ECB trenutno razmatra njihov zahtev za sistemsko rešenje tog pitanja.

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović sredinom jula je saopštio da je taj resor crnogorske vlade inicirao pitanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, te da je upućen dopis CBCG.

„Očekujem da ubrzo budu razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije da bi se eliminisala dugogodišnja poslovna barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi“, kazao je tada Damjanović.

Premijer Dritan Abazović prošlog meseca je, tokom boravka na regionalnoj konferenciji u Beogradu, izjavio da ostaje privržen realizaciji inicijative da Srbija i Crna Gora uspostave zajednički platni promet.

Te najave pozdravili su poslodavci.

„Ključni razlog je, očigledno, bio izostanak spremnosti nadležnih da se iznađu rešenje, a ne obezbeđenje nekih tehničkih i normativnih pretpostavki, što je bilo objašnjenje koje se godinama unazad saopštavalo i njime opravdavalo nametanje dodatnih transakcionih troškova privredi“, rekli su iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Oni smatraju da je rešenje tog pitanja jednostavno i da je potrebna samo dobra volja.

Foto: Freepik.com

„Direktan platni promet pri poslovanju između Crne Gore i Srbije ne postoji, iako je rešenje veoma jednostavno – banke u obe države treba da zaključe bilateralne ugovore o otvaranju računa preko kojeg bi se plaćale poslovne transakcije. Time bi se prevazišla postojeća situacija koju karakteriše da privredni subjekti, uz visoke provizije koje im naplaćuju treće banke, treba da čekaju duže od dva dana da im novac legne na račun“, naveli su iz UPCG.

Iako je Srbija višedecenijski najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore, osim najava i dobre volje, rešenja pitanja platnog prometa između dve zemlje do danas nema.

Platni promet sa Srbijom se sada obavlja na isti način i pod istim uslovima kao i sa svakom drugom zemljom – posredstvom stranih korespondentskih banaka.

Iz CBCG su naveli da su analizom nivoa obračunatih naknada po osnovu platnog prometa sa Srbijom, koju su sproveli u oktobru, utvrdili da su banke po tom osnovu 2020. godine prihodovale 1,7 miliona evra, odnosno 2,48 miliona evra u prošloj godini.

„Ukupna vrednosti poslatih i primljenih međunarodnih platnih transakcija prema Srbiji i iz Srbije iznosila su 998,2 miliona evra u 2020. godini, odnosno 1,48 milijardi u prošloj godini. Kreditne institucije su prihodovale od naknada po osnovu poslatih i primljenih međunarodnih platnih transakcija prema Srbiji i iz Srbije 1,7 miliona evra u 2020. godini, odnosno 2,48 miliona evra u prošloj godini. To znači da su po tom osnovu kreditne institucije prihodovale 0,17 odsto ukupne vrednosti transakcija, od čega šest od 11 kreditnih institucija je po ovom osnovu prihodovalo manje od 100.000 evra godišnje“, kazali su iz CBCG.

Na pitanje kako rešiti ovo dugogodišnje pitanje, iz CBCG ukazuju na analizu Svetske banke iz marta koja nedvosmisleno pokazuje da implementacija projekta pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa – kreiranje multilateralnog aranžmana povezivanja centralnih banka Zapadnog Balkana sa Evropskom centralnom bankom (ECB) – TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) – predstavlja najoptimalniju i najefikasniju opciju obezbeđenja jeftinih i brzih prekograničnih plaćanja.

„TIPS je nova usluga tržišne infrastrukture, koju je Eurosistem pokrenuo u novembru 2018. godine. Ona omogućava pružaocima platnih usluga da ponude transfere sredstava svojim klijentima u realnom vremenu i non-stop, svakog dana u godini. To znači da zahvaljujući TIPS-u građani i firme mogu međusobno prenositi novac u roku od nekoliko sekundi, bez obzira na radno vreme njihove lokalne banke. To bi u konkretnom slučaju za Crnu Goru značilo značajno smanjenje troškova učesnicima u platnom prometu, uz dvadesetčetvorosatnu raspoloživost za međunarodne platne transakcije, ne samo sa Srbijom, već i sa svim zemljama Zapadnog Balkana, kao i članicama Evropske unije“, objasnili su iz CBCG.

Oni su podsetili da je guverner CBCG Radoje Žugić prošlog meseca sa guvernerima centralnih banaka Zapadnog Balkana uputio zajednički zahtev ECB, za implementaciju tog rešenja.

„ECB trenutno razmatra ovaj zahtev, koji bi na sistemski način obezbedio efikasna međugranična plaćanja na Zapadnom Balkanu“, saopštili su iz CBCG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...