Evropska komisija dala pozitivno mišljenje

CBCG usklađuje poslovanje sa pravnim sistemom Evropske unije

RegionU fokusu

28.10.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CBCG usklađuje poslovanje sa pravnim sistemom Evropske unije CBCG usklađuje poslovanje sa pravnim sistemom Evropske unije
U susret rokovima utvrđenim Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023, za usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore... CBCG usklađuje poslovanje sa pravnim sistemom Evropske unije

U susret rokovima utvrđenim Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023, za usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), Savet Centralne banke Crne Gore je na sednici, kojom je predsedavao guverner Radoje Žugić utvrdio nacrt ovog zakona, saopšteno je iz CBCG.

Iz te finansijske institucije ističu da se Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore status i poslovanje te institucije u potpunosti usklađuju sa pravnom tekovinom Evropske unije, piše RTCG.

„Usvajanjem ovog zakona bi se ispunio deo obaveza iz prvog merila koje se odnosi na Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija, čime bi se stekli uslovi za zatvaranje pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom u okviru pomenutog poglavlja“, navodi se u saopštenju CBCG.

Napiminju da su u prethodne dve godine imali intenzivnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, kroz koju su, kako su kazali, usaglašena sva pitanja u vezi sa potrebnim izmenama zakona.

Ističu da je Evropska komisija, nakon implementiranja svih njenih predloga i sugestija u konačan tekst Nacrta zakona, dala pozitivno mišljenje.

Tokom izrade Nacrta zakona, iz CBCG navode da su blisko sarađivali i sa ekspertima Međunarodnog Monetarnog Fonda, kroz program tehničke pomoći koji je bio dodijeljen u ovu svrhu.

„Centralna banka je utvrđeni Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore uputila Ministarstvu finansija na dalju proceduru, kako bi se ispunila obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023, po kome je usvajanje ovog zakona planirano za prvi kvartal 2023. godine“, zaključuje se u saopštenju CBCG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...