Povezivanje na sistem ECB rešenje za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore

CBCG planira da sa Svetskom bankom i NBS analizira sistem za devizna kliring plaćanja

BankeNovacRegionVesti

22.7.2022 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CBCG planira da sa Svetskom bankom i NBS analizira sistem za devizna kliring plaćanja CBCG planira da sa Svetskom bankom i NBS analizira sistem za devizna kliring plaćanja
Za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore strateški kvalitetnije rešenje nalazi se u okviru projekta koji treba da poveže zemlje zapadnog... CBCG planira da sa Svetskom bankom i NBS analizira sistem za devizna kliring plaćanja

Za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore strateški kvalitetnije rešenje nalazi se u okviru projekta koji treba da poveže zemlje zapadnog Balkana na platni sistem Evropske centralne banke (ECB), ocenjeno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

U CBCG, kojom rukovodi guverner Radoje Žugić, ocenjeno je da je to kvalitetnije rešenje u odnosu na sistem koji je već formiran na osnovu posebnog sporazuma centralnih banaka Crne Gore, Srbije i BiH iz 2007. godine, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Sporazum o Međunarodnom kliringu u devizama iz 2007. godine zaživeo je između Srbije i BiH, dok se Crna Gora u taj sistem nije uključila. Za operatora ovog sistema je imenovana Narodna banka Srbije (NBS).

Procena CBCG da bi tehnička priprema za povezivanje u platni sistem ECB u okviru projekta koji je deo Berlinskog procesa bila završena za godinu dana, dok uključenje u kliring plaćanja zavisi od politike crnogorskih banaka koje CBCG ne može obavezati koji platni sistem će koristiti prilikom obavljanja međunarodnih transakcija.

Iz CBCG su izjavili da će početkom avgusta s crnogorskim komercijalnim bankama koje nisu bile zainteresovane za njegovu primenu ponovo razgovarati o mogućnosti uključenja u ovaj sistem i tražiti od njih predloge za njegovo unapređenje.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) smatraju da nije do sada bilo političke volje da Crna Gora bude deo sistema kreiranog 2007. godine i da se to može odmah primeniti, dok bi uključenje kroz regionalno povezivanje na platni sistem ECB iziskivalo duži vremenski period i dodatne troškove.

Pitanje direktnog platnog prometa je otvoreno prošlog meseca tokom sastanka predstavnika dve vlade u Beogradu, što su premijer Crne Gore Dritan Abazović i premijerka Srbije Ana Brnabić saopštili na konferenciji za novinare. Nakon toga, ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović je uputio dopis Žugiću, očekujući da budu predložena za rešenja ove prepreke u poslovanju.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je uputila dopis Ani Brnabić, Abazoviću i guverneru Narodne banke Bosne i Hercegovine Seadu Softiću u vezi sa inicijativom za rešenje ovog pitanja.

CBCG je odmah po potpisivanju sporazuma 2007. godine, kako navode iz ove institucije, stvorila normativne i tehničke pretpostavke za funkcionisanje tog sistema.

”Međutim, osim nekih načelnih izjašnjavanja i sporadičnih interesovanja, nijedna banka sa sedištem u Crnoj Gori nije iskazala zainteresovanost, dok su neke eksplicitno dale negativan odgovor na ponudu. Sistemu se nisu priključile ni banke u Crnoj Gori čije su matične banke bile u Srbiji. U avgustu ćemo održati bilateralne razgovore s bankama kada će im još jednom biti izložene mogućnosti i prednosti međunarodnog kliringa plaćanja u devizama”, kazali su iz CBCG.

U CBCG su rekli da će insistirati da banke daju svoje predloge kako se sistem može unaprediti sa stanovišta njihovih poslovnih politika. S tehničkog, operativno-funkcionalnog aspekta aranžman je testiran posle potpisivanja sporazuma, a za primenu je potrebno da neka banka podnese zahtev za zaključenje ugovora o učešću u kliringu.

Crnogorska centralna banka planira i da sa Svetskom bankom (SB) i NBS analizira ovaj sistem plaćanja da bi se videlo kako se on može izmeniti da bi bankama postao prijemčiviji.

”Analiza će sadržati i procenu eventualnih ušteda za krajnjeg korisnika. Na ovaj način će se doći do konkretnih predloga što je potrebno da operator kliringa (NBS) i ostale centralne banke treba da izmene u postojećem modelu”, rekli su u CBCG uz ocenu da je to trebalo uraditi pre sporazuma iz 2007. godine.

Na pitanje do kada je realno da se platni promet između dve države uspostavi, iz CBCG su istakli da to zavisi od poslovnih politika banaka, te da kada je reč o primeni sporazuma iz 2007. CBCG nema mandat da utiče na komercijalne poslove i uslove banaka i ne može ih obavezati koji platni sistem će koristiti prilikom obavljanja međunarodnih transakcija s finansijskim institucijama u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...