uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine

Mali: Očekivana robna razmena Srbije i Crne Gore ove godine veća od milijardu evra

BiznisRegionSrbijaVesti

29.6.2022 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mali: Očekivana robna razmena Srbije i Crne Gore ove godine veća od milijardu evra Mali: Očekivana robna razmena Srbije i Crne Gore ove godine veća od milijardu evra
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je u sredu, u razgovoru sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, kako očekuje da ukupna robna razmena... Mali: Očekivana robna razmena Srbije i Crne Gore ove godine veća od milijardu evra

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je u sredu, u razgovoru sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, kako očekuje da ukupna robna razmena dve zemlje u ovoj godini bude veća od milijardu evra.

Mali je, na sastanku u Palati Srbija, istakao da je tokom prošle godine ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila 900 miliona evra, te da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020. godinu, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije, prenosi Beta.

Mali i Damjanović razgovarali su danas u Beogradu o ekonomskoj saradnji dve zemlje, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svetske ekonomije.

Ministri su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obe zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd–Bar.

Mali i Damjanović su razgovarali o  izazovima sa kojima se ceo svet suočava, usled situacije u Ukrajini, a posebna pažnja na sastanku je stavljena na snabdevenost tržišta dve zemlje osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata.

Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu rešiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svetska ekonomska kriza.

Naglasio je i važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja je za Srbiju od velikog značaja i koja će je povezati sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što treba da doprinese rastu celog regiona.

Mali je govorio o novom modelu elektronskih faktura koji se primenjuje u Srbiji, s obzirom da bi ta iskustva mogla da budu od koristi Crnoj Gori.

Sagovornici su razmenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obe zemlje, a Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

Ministri finansija Siniša Mali i Aleksandar Damjanović deo su zvaničnih delegacija Srbije i Crne Gore, koje su se danas sastale u Beogradu.

 • GOCA BG

  29.6.2022 #1 Author

  Dobru saradnju cemo nastaviti sa nasim dragim komsijama…

  Odgovori

 • VANJA

  29.6.2022 #2 Author

  Odlicno, bitno je da imamo dobru saradnju!

  Odgovori

 • kaćica

  29.6.2022 #3 Author

  Lepa saradnja sa Crnom Gorom.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  30.6.2022 #4 Author

  Sta smo doživeli da albanac miri srbe i crnogorce.Sqmo nek je mira i sloge.

  Odgovori

 • SNEZANA

  30.6.2022 #5 Author

  Napredujemo,tako i treba

  Odgovori

 • GINKO

  30.6.2022 #6 Author

  Napokon negde da se slozimo i pocnemo lepu saradnju sa Crnom gorom

  Odgovori

 • FRUIT04

  3.7.2022 #7 Author

  Tako I treba, aj nesto normalno za peomenu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...