Nove poslovne šanse u oblasti turizma, poljoprivrede i energetike

Nedostatak direktnog platnog prometa poskupljuje saradnju firmi iz Srbije i Crne Gore

Region

13.9.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nedostatak direktnog platnog prometa poskupljuje saradnju firmi iz Srbije i Crne Gore Nedostatak direktnog platnog prometa poskupljuje saradnju firmi iz Srbije i Crne Gore
Bolja infrastrukturna povezanost Crne Gore i Srbije kroz realizaciju projekata izgradnje autoputa i rekonstrukcije pruge Beograd-Bar doprineće unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, većoj atraktivnosti... Nedostatak direktnog platnog prometa poskupljuje saradnju firmi iz Srbije i Crne Gore

Bolja infrastrukturna povezanost Crne Gore i Srbije kroz realizaciju projekata izgradnje autoputa i rekonstrukcije pruge Beograd-Bar doprineće unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, većoj atraktivnosti i valorizaciji potencijala barske luke u obostranom interesu.

Ovo je ocenjeno tokom sastanka predsednice Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nine Drakić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića i privrednika sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislavom Momirovićem i saradnicima, saopštila je PKCG.

Sagovornici su istakli posvećenost stvaranju uslova za unapređenje ekonomskih odnosa, povećanje trgovinske razmene i rast investicija, kao i otklanjanje određenih administrativnih barijera, kako bi se dodatno pospešila privredna saradnja.

Drakić je posebno ukazala na izazov nedostatka direktnog platnog prometa između dve države, što povećava troškove saradnje kompanija iz Srbije i Crne Gore.

Ona je kratko prezentovala najznačajnije pokazatelje crnogorske ekonomije, posebno istakavši mogućnosti i za dodatnu saradnju u turizmu, poljoprivredi i energetici.

Ministar Momirović je istakao da je za Srbiju Crna Gora izuzetno važan strateški ekonomski partner.

„Naše ekonomije su kompatibilne, turistički promet funkcioniše, velika je robna razmena i plasman proizvoda, što kreira ekonomski ciklus u kojem svi profitiraju. Glavna poruka politike Vlade Srbije je da uklonimo što je moguće više barijera kako bi privreda mogla slobodno da posluje. Želimo da stimulišemo što više investicija iz Crne Gore u Srbiju i obrnuto“, kazao je Momirović.

Ističući važnost infrastrukturnog povezivanja, ministar je govorio o realizaciji izgradnje autoputa koji će ići do granice sa Crnom Gorom i rekonstrukciji železnice, ali i najavio značajne projekte u energetici vredne više od milijardu evra, za čiju realizaciju je, kaže, dobrodošla podška celog regiona, kao i crnogorskih kompanija.

Crnogorski privrednici su tokom sastanka istakli odličnu saradnju sa srpskim partnerima. Predsednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović govorio je o mogućnostima unapređenja transporta roba između dve države kroz poboljšanje železničke infrastukture.

Dragan Bokan, vlasnik i predsednik borda direktora kompanije Voli Trade još jednom je naglasio izuzetnu važnost snaženja crnogorskih i srpskih brendova u uslovima otvorenog tržišta, a koji se sve više gube sa rastom uticaja inostranih lanaca na tržišta dve države. Moguće rešenje za to vidi u razvijanju zajedničkih privatnih trgovačkih marki – PL koje bi se mogle bolje pozicionirati na tržištu u takvim uslovima.

Vlasnik kompanije Stadion Vojin Žugić izrazio je zadovoljstvo što ministri razgovaraju o otklanjanju ekonomskih barijera i istakao važnost uspostavljanja direktnog platnog prometa između ove dve države.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...