Infrastrukturno povezivanje od ključnog značaja

Momirović: U 2027. autoput ka Crnoj Gori stiže do Novog Pazara

Srbija

12.9.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Momirović: U 2027. autoput ka Crnoj Gori stiže do Novog Pazara Momirović: U 2027. autoput ka Crnoj Gori stiže do Novog Pazara
Ekonomije Srbije i Crne Gore su kompatibilne, naša putna, turistička i svaka druga infrastruktura je takođe kompatibilna i zato je naš zajednički interes da... Momirović: U 2027. autoput ka Crnoj Gori stiže do Novog Pazara

Ekonomije Srbije i Crne Gore su kompatibilne, naša putna, turistička i svaka druga infrastruktura je takođe kompatibilna i zato je naš zajednički interes da se dodatno povezujemo jer saradnja u oblasti ekonomskog razvoja otvara vrata za prosperitet i bolji život građana naše dve zemlje, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović posle sastanka sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goranom Đurovićem u Podgorici.

„Važno je da naša trgovinska razmena raste, u ovoj godini ona je veća za 17 odsto nego u istom periodu prošle godine i to su zaista jako dobre vesti“, istakao je ministar Momirović.

Posle sastanka je saopšteno da je ministar tokom razgovora sa Đurovićem naglasio da su tri najvažnija infrastrukturna projekta koja povezuju Srbiju i Crnu Goru autoput Beograd – Podgorica – Bar, pruga Beograd- Bar i Luka Bar.

„U prethodnim godinama završili smo 130 kilometara autoputa ka Crnoj Gori, za nepunih šest meseci završićemo još 20 kilometara do Požege i očekujem da ćemo u 2027. godini završiti autoput do Novog Pazara i tako biti na korak bliže do Crne Gore što je za nas jako značajno kako bi olakšali našoj privredi, da se što jednostavnije izvozi ali i uvozi iz Crne Gore“, rekao je Momirović.

Dodao je da je u prethodnom periodu rekonstruisana i pruga od Beograda do Valjeva, kao i da „intenzivno projektujemo i da želimo da rekonstruišemo celu prugu Beograd – Bar jer je to jako važno zbog transporta naše robe kako bi ista bila jeftinija“.

Ministar Momirović je podvukao da zbog rata na istoku Evrope, Crno more gubi svoj značaj kada je reč o transportu i da luka Bar u Crnoj Gori dobija na atraktivnosti.

„U ekonomskom smislu, ovi projekti značajni su za Srbiju i Crnu Goru i njihovom realizacijom obe zemlje bi puno dobile i uveren sam da ćemo u narednom periodu zajedničkim snagama realizovati ove projekte, podići atraktivnost naših industrijskih kapaciteta i značajno pospešiti ekonomski rast“, zaključio je Momirović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović zahvalio se ministru Momiroviću na poseti i ovom prilikom izrazio svoje uverenje da će nedavno pokrenuta akcija u Srbiji „Bolje cene“ dati podjednako dobre rezultate kao što je u Crnoj Gori dala akcija „Stop inflaciji“, koje su sličnog karaktera sa ciljem da se ublaži, smanji ili uspori inflacija koja je globalni problem.

  • SABRINA

    12.9.2023 #1 Author

    Put do CG je zaista pre bio katastrofa. Ali zahvaljujući ubrzanom razvoju novih saobraćajnica, i trenutnih i budućih, put u CG će biti mnogo lakši i brži.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...