Centralna banka objavila novi spisak

U novembru 104 nova blokirana preduzeća u Crnoj Gori

BankePoslovanjeRegion

1.12.2022 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U novembru 104 nova blokirana preduzeća u Crnoj Gori U novembru 104 nova blokirana preduzeća u Crnoj Gori
Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima. U novembru se na spisku blokiranih kompanija nalazilo 104 firme više... U novembru 104 nova blokirana preduzeća u Crnoj Gori

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima. U novembru se na spisku blokiranih kompanija nalazilo 104 firme više nego prethodnog meseca.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje na mesečnom nivou, nalazi se 19,42 hiljade kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,45 hiljada ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade, piše Mina.

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke oni vode po jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku meseca, sa presekom stanja na poslednji dan u mesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012. godine, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od deset hiljada evra u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

  • GOCA BG

    1.12.2022 #1 Author

    Veliki broj blokiranih firmi,a verujem da ce ih za mesec dana biti jos vise…

    Odgovori

  • TATJANA

    2.12.2022 #2 Author

    Oni samo povećavaju, iz meseca u mesec

    Odgovori

  • Dragana

    4.12.2022 #3 Author

    Vidi se da je tesko poslovati

    Odgovori

  • Emilija

    4.12.2022 #4 Author

    Bas tesko ide

    Odgovori

  • Maša

    5.12.2022 #5 Author

    Nije lako vise ni poslodavcima, tesko vreme

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...