Crnogorska vinarija angažovala veštaka firme Ernst&Young

Opština Tuzi blokirala račun preduzeća 13. jul -Plantaže

BiznisPoslovanjeRegion

1.12.2022 11:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Opština Tuzi blokirala račun preduzeća 13. jul -Plantaže Opština Tuzi blokirala račun preduzeća 13. jul -Plantaže
Opština Tuzi je blokirala račun preduzeća 13. jul – Plantaže na iznos od 746.600 evra na ime poreza na nepokretnost za ovu godinu, saopšteno... Opština Tuzi blokirala račun preduzeća 13. jul -Plantaže

Opština Tuzi je blokirala račun preduzeća 13. jul – Plantaže na iznos od 746.600 evra na ime poreza na nepokretnost za ovu godinu, saopšteno je iz kompanije.

Iz preduzeća su rekli da im ta blokada, za koju smatraju da je nezakonita, ugrožava likvidnost, isplatu zarada i da dovodi u pitanje opstanak kompanije, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Već dve godine uprava Plantaža i administracija predsednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja se spore oko načina obračuna ovog poreza. Za četiri godine opština je naplatila, najčešće blokadama, iznos od 2,9 miliona evra, dok iz preduzeća tvrde da bi poreska obaveza po ovom osnovu za sve četiri godine trebalo da iznosi oko milion evra.

Opština porez obračunava na navodnu vrednost imovine kompanije koju je njen veštak sada procenio na 313 miliona evra, dok je revizorska kuća Ernst&Young utvrdila da ona vredi 105 miliona.

Iz kompanije su naveli da su više puta sa ovim problemom upoznali i vladu i javnost, ali da nije bilo efekta, zbog čega smatraju i da “očigledno za opštinu Tuzi ne važe zakoni Crne Gore, i da institucije sistema i pravni poredak ne mogu da zaštite Plantaže”.

Kako navode, na istu imovinu im je za 2019. godinu naplaćen porez u iznosu od 588.770 evra, za 2020. od 678.320 evra, za prošlu godinu od 888.810 evra, a za ovu godinu u iznosu od 741.020 evra.

”Opština Tuzi je porez na nepokretnost za 2019, 2020. i prošlu godinu utvrdila tako što je angažovala veštaka poljoprivredne struke sa zadatkom da utvrdi tržišnu vrednost poljoprivrednog zemljišta. Međutim, prilikom utvrđivanja vrednosti zemljišta, angažovani veštak je očigledno namjerno ‘prenaduvao’ njegovu vrednost, koristeći pogrešnu metodologiju, koju nadležni organi opštine koriste kao osnovicu za obračun poreza na nepokretnost”, naveli su iz Plantaža.

Preduzeće 13. jul – Plantaže, kako su dodali, sva rešenja glavnog administratora Opštine Tuzi za 2019, 2020. i prošlu godinu pobija pred Upravnim sudom.

13 JUL – PLANTAŽE A.D.

PUT RADOMIRA IVANOVIĆA BR. 2, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
22.563.713,00 (2020)
Broj zaposlenih:
614 (2020)

Međutim, pokretanje spora protiv upravnih akata ne odlaže izvršenje, pa dok sud ne donese konačnu odluku, odnosno dok nadležni organi opštine Tuzi ne donesu zakonsko rešenje, mogu proći godine. Za to vreme novčana sredstva kompanije Plantaže su preneta na žiro račun opštine Tuzi, što je u ovom trenutku ogroman udar na likvidnost kompanije, i dovodi u pitanje njen opstanak.

Poučena tim iskustvima, kompanija je angažovala renomiranu firmu Ernst&Young da sačini Izveštaj o proceni imovine koja je predmet oporezivanja za ovu godinu, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS16). Na osnovu te procene, koja je postala knjigovodstvena vrednost, i domaćih propisa koji se odnose na ovaj porez, Plantaže su predale poresku prijavu.

Međutim, Opština Tuzi je ponovo angažovala veštaka radi utvrđivanja tržišne vrednosti nepokretnosti, pa je 26. jula kompaniji dostavila nalaz veštaka poljoprivredne struke Srđana Šoškića, nakon čega je počeo postupak utvrđivanja poreske obaveze.

”Naša kompanija je tokom trajanja ovog procesa, nadležnim organima opštine Tuzi u više navrata ukazivala na nezakonitost u postupanju, pa smo izjavili prigovor na nalaz veštaka, izjasnili se na rezultate ispitnog postupka i na izmenjenu poresku prijavu. Ukazali smo i da bi utvrđivanje poreza na ovaj način bilo krivično delo”, naveli su iz kompanije.

Oni su kazali da se, prema crnogorskim zakonima, porez utvrđuje na knjigovodstvenu, a ne tržišnu vrednost, kao i da za takvu procenu nije kvalifikovan veštak poljoprivredne već računovodstvene struke.

”Evidentno je da veštak po nalogu Opštine Tuzi, iz godine u godinu, bez ikakvih jasnih parametara, menja vrednost zemljišta, a koje nalaze opština koristi kao osnov za utvrđivanje poreza na nepokretnost”, naveli su iz Plantaža.

Oni su naveli i da je opština angažovala veštaka pre nego što je izvršila inspekcijski nadzor – kancelarijsku kontrolu i pre nego što je mogla uočiti navodne nedostatke u poreskoj prijavi.

”Umesto da Sekretarijat opštine Tuzi utvrdi visinu poreza shodno podnetoj poreskoj prijavi na iznos oko 250.000 evra, ovaj organ visinu poreza utvrđuje na iznos od oko 740.000 evra, i tako gotovo pola miliona evra nezakonito ‘otima’ kompaniji”, saopštili su iz Plantaža.

Upravni sud još nije odlučio ni o tužbi Plantaža zbog na isti način određenog poreza za 2020. godinu.

  • GOCA BG

    4.12.2022 #1 Author

    Strasno,verujem da je blokada nezakonita,videcemo sta ce vestacenje da pokaze….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...