rok dospeća pola godine uz stopu prinosa od 3,67 odsto

Prodati crnogorski državni zapisi za 15,5 miliona evra

BankeNovacRegion

30.11.2022 17:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prodati crnogorski državni zapisi za 15,5 miliona evra Prodati crnogorski državni zapisi za 15,5 miliona evra
Na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospeća od pola godine, prodati su državni zapisi za 15,5 miliona evra, po prosečnoj stopi od 3,67 odsto.... Prodati crnogorski državni zapisi za 15,5 miliona evra

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospeća od pola godine, prodati su državni zapisi za 15,5 miliona evra, po prosečnoj stopi od 3,67 odsto.

Ukupna nominalna vrednost emisije državnih zapisa iznosila je 20 miliona evra, dok su dostavljene ponude bile vredne 27,5 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda bio je 15,5 miliona evra, prenela je Mina. Datum dospeća državnih zapisa je 31. maj naredne godine.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji, koja je održana prošle nedelje, prodati su državni zapisi za 20,5 miliona evra, po prosečnoj stopi od 3,18 odsto. Ukupna nominalna vrednost emisije državnih zapisa iznosila je 30 miliona evra.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate.

Iz Vlade Crne Gore je ranije najavljeno da će se ove godine zadužiti za nedostajuća sredstva i rezervu za narednu godinu kod domaćih banaka i emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa. Centralna banka (CBCG) je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...