Održana skupština asocijacije balkanskih komora

Najveći potencijal za održivi rast u Crnoj Gori imaju poljoprivreda i energetika

RegionU fokusu

30.11.2022 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najveći potencijal za održivi rast u Crnoj Gori imaju poljoprivreda i energetika Najveći potencijal za održivi rast u Crnoj Gori imaju poljoprivreda i energetika
Najveći potencijal za kreiranje održivijeg rasta u Crnoj Gori prepoznat je u sektorima poljoprivrede, energetike, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, saopštila je predsednica Privredne komore... Najveći potencijal za održivi rast u Crnoj Gori imaju poljoprivreda i energetika

Najveći potencijal za kreiranje održivijeg rasta u Crnoj Gori prepoznat je u sektorima poljoprivrede, energetike, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, saopštila je predsednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić, na skupu Generalne Skupštine Asocijacije Balkanskih komora, koja je održana u Nikoziji.

Domaćin skupa bila je Privredna komora Kipra, koja predsedava ovom asocijacijom do kraja 2022. godine.

U saopštenju se navodi da su predstavnici privrednih komora Balkana razgovarali o regionalnoj saradnji, održivom razvoju, rešenjima za energetsku krizu i digitalnoj transformaciji poslovanja.

Drakić je, na sesiji “Kako olakšati poslovanje – Energetske perpsektive regiona”, istakla da je PKCG u prilično kompleksnim okolnostima, kakve su bile u poslednje dve godine, realizovala različite aktivnosti i otpočela projekte kako bi se prilagodila svojim članicama u izmenjenim okolnostima poslovanja, prenosi RTCG.

“Pored stalnih aktivnosti usmerenih na unapređenje poslovnog ambijenta, u Komori radimo na prilagođavanju sopstvene strukture potrebama privrede u novim okolnostima”, kazala je Drakić.

Kako je rekla, aktivnosti koje su se našle u fokusu rada PKCG u ovoj godini, a izvesno da će tako biti i u sledećoj, odnose se digitalnu transformaciju i usmeravanje ka cirkularnom i zelenom poslovanju.

Foto: Freepik.com

„Zdravstvena, a potom i ekonomska kriza, pokazale su da postoje rešenja koja istovremeno mogu pomoći u borbi protiv pandemije, ali i doprineti napretku ka održivom razvoju. Odgovor na sve veće izazove koje donose društvene, ekonomske i klimatske promene daje zelena ekonomija, odnosno transformacija prema pametnom, inkluzivnom i održivom razvoju. Najveći potencijal za kreiranje održivijeg rasta u Crnoj Gori prepoznali smo u sektorima poljoprivrede, energetike, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija”, naglasila je Drakić.

Kada je reč o energetskoj krizi, Drakić je istakla da je, pored svih pitanja i izazova kojih će izvesno biti, moraju da se traže rešenja za energetsku sigurnost, stabilnost cena i klimatsku neutralnost.

“U tom pravcu, treba koristiti potencijal koji posedujemo i ubrzati tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, kroz kreiranje adekvatnog i stimulativnog zakonodavnog okvira”, navela je predsednica PKCG.

Ona je dodala da se tim pitanjima u Komori posvećuje naročita pažnja i da je ta institucija nedavno predložila Vladi set mera podrške privredi.

Te mere se, kako je dodala, odnose na energetiku sa ciljem da se stvore pretpostavke za pokretanje novog investicionog ciklusa odnosno izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, posebno energiju sunca.

U radu Generalne Skupštine Asocijacije Balkanskih komora učestvovali su predstavnici privrednih komora Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kipra, Grčke, Srbije, Severne Makedonije i Turske.

Predsedavanje u narednoj godini preuzela je Privredna komora Grčke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...