Novi projekti najavljeni za sledeću godinu

U Crnoj Gori postavljeno 645 solarnih elektrana

EkologijaInfrastrukturaRegionU fokusu

28.11.2022 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Crnoj Gori postavljeno 645 solarnih elektrana U Crnoj Gori postavljeno 645 solarnih elektrana
Do kraja prošle nedelje izgrađeno je 578 solarnih elektrana u domaćinstvima, dok je na firmama postavljeno 67 panela, što znači da ih sada ima... U Crnoj Gori postavljeno 645 solarnih elektrana

Do kraja prošle nedelje izgrađeno je 578 solarnih elektrana u domaćinstvima, dok je na firmama postavljeno 67 panela, što znači da ih sada ima ukupno 645, saopšteno je iz kompanije EPCG – Solar gradnja.

Iz firme, koju je za potrebe sprovođenja projekta ugradnje solarnih panela pre godinu formirala Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), izjavili su da je plan da se kompletan projekat “Solari 3.000+” okonča do početka sledeće godine, a najdalje do polovine sledeće godine.

”Do sada je instalirano 578 solarnih elektrana kod domaćinstava i 67 kod preduzeća. Najviše ugrađenih elektrana je za sada u Nikšiću i Podgorici, a ugrađeno ih je i u drugim opštinama na severu i jugu. Planirano je da se svih 3.000 panela postavi do početka, a najdalje do polovine naredne godine, što će zavisiti od vremenskih uslova i drugih praktičnih faktora koji su presudni za brzinu montaže”, naveli su iz kompanije na čijem čelu je Ranko Vuksanović.

Oni su dodali da ukupna instalirana snaga ugrađenih solarnih elektrana iznosi 5,6 megavati (MW), te da će ukupna snaga na kraju projekta biti 30 MW, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Vuksanović je ranije izjavio da do kraja godine očekuje da će biti postavljeno solarnih elektrana instalisane snage od 1,5 MW kod domaćinstava i devet MW kod privrednika. Tada je i najavio da će biti proizvedeno, kada se kompletan projekat završi, 45.000 megavat-sati (MWh) ili 45 gigavat-sati (GWh) na godišnjem nivou, što će, prema cenama električne energije za narednu godinu, doneti godišnji prihod od više miliona evra.

Prema predlogu Energetskog bilansa za sledeću godinu, proizvodnja struje iz svih izvora biće skoro 3.600 GWh, od čega 41 GWh iz solarnih elektrana. Prošle godine je ta proizvodnja iznosila 2,66 GWh, tako da će u narednoj godini biti za 15 puta veća zahvaljujući, takođe, gradnji solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru i Krupcu, koje bi trebalo da počnu da rade u oktobru naredne godine.

Prema strukturi 51,2 odsto električne energije bi proizvele hidroelektrane, 38,55 odsto termoelektrana, 9,11 odsto vetroelektrane i 1,14 odsto solarne elektrane.

Ranije je iz EPCG najavljeno pokretanje projekata “Solari 5000+” i “Solari 10.000+”. Pre više od mesec dana iz kompanije EPCG – Solar gradnja su saopštili su da je pri kraju izvođenje idejno-tehničkog rešenja i studija izvodljivosti za projekat “Solari 5000+”.

Kada je u pitanju projekat „Solari 10.000+”, naveli su da je studija izvodljivosti i idejno-tehničko rešenje predato Vladi Crne Gore kako bi se preko fondova Evropske unije (EU) obezbedio novac za njegovo izvođenje, dok se sprovođenje projekta očekuje sredinom ili krajem sledeće godine.

Oni su naveli i da će do kraja godine biti objavljen javni poziv za građane i privredu u okviru projekta “Solari 5000+”, a da će se sa sprovođenjem započeti nakon nekoliko meseci.

Upitani koliko su do sada kupili solarnih panela, iz kompanije su izjavili da je za projekat “ Solari 3000+” nabavljena sva potrebna oprema, dok će za predstojeće projekte (5000+ i 10000+) biti pokrenut postupak javne nabavke nakon kompletiranja neophodne projektne i administrativne dokumentacije.

EPCG-SOLAR-GRADNJA DOO

ULICA VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
40.009,00 (2021)
Broj zaposlenih:
1 (2021)
  • BIJUTI27

    28.11.2022 #1 Author

    Na takav način će uspešno da prebrode i ovu krizu sa energentima i imaće odličan obnovljiv izvor energije.. Što je sjajno!!

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.11.2022 #2 Author

    Mogli bi da primenimo nesto od nasih komsija..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...