Sa trake će silaziti 25 jedinica na sat

U Velikoj Plani gradiće se prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji

BiznisFirme u fokusuInfrastruktura

19.10.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U Velikoj Plani gradiće se prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji U Velikoj Plani gradiće se prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji
Opština Velika Plana oglasila je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju fabrike za proizvodnju solarnih panela. Ovo je prva fabrika za proizvodnju solarne opreme... U Velikoj Plani gradiće se prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji

Opština Velika Plana oglasila je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju fabrike za proizvodnju solarnih panela.

Ovo je prva fabrika za proizvodnju solarne opreme u Srbiji, a investitor je kompanija DoMi Eko Solar za proizvodnju ostale električne opreme iz Velike Plane, u vlasništvu fizičkih lica i firmi Udarnik gradnja iz Beograda i kompanije Inženjering DM invest iz Smederevske Palanke, koja je osnovana u julu ove godine. Projekat je izradio Arhitektonski biro BB, takođe iz Velike Plane, prenosi eKapija.

Budući kompleks sastavljen iz proizvodne hale i magacina nalaziće se u okviru radne Servisno-mešovite zone Velike Plane, u blizini auto-puta Beograd-Niš, na površini od 12.601 m² (1,2601 hektar). Prema projektu, kompleks podrazumeva gradnje tri objekta. U središtu kompleksa formiraće se velika, prizemna proizvodno-skladišna hala.

Hala će sadržati odvojene magacine ulaznog repro materijala i magacin gotovog proizvoda u vidu panela.
Objekat će se graditi od prefabrikovanog armiranog betona sa termoizolacionim sendvič zidnim panelima i dvovodnim, slaganim krovom blagog nagiba.

Poseban deo, funkcionalno vezan za halu, predstavljaće poslovni aneks u kojem će se nalaziti distributivna kuhinja, trpezarija, centralni hol, kancelarije…

Proizvodnja će se vršiti pomoću proizvodne linije (trake), sa koje će silaziti 25 solarnih panela na sat. Kako je navedeno, ulazni repro materijal dolaziće kao već gotov proizvod (solarne ćelije, Eva folija, kaljeno staklo, žica i trake za povezivanje ćelija…).

U planu je i gradnja saobraćajnice i parkinga sa 20 mesta. Projekat je na javnoj prezentaciji do 25. oktobra.

 • Nikola

  19.10.2022 #1 Author

  Ovo je odlična vest, samo da se naši ljudi malo obrazuju koliko je ulaganje u ovakve stvari važno

  Odgovori

 • goca87

  19.10.2022 #2 Author

  Bravo 👏

  Odgovori

 • TATJANA

  19.10.2022 #3 Author

  Odlično, a primetno je da Velika Plana bas napreduje i razvija se,, dosta se ulaze u poslednjih nekoliko godina

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.10.2022 #4 Author

  Kod nas je svest malo suzena sto se tice solarnih panela,ali vremenom ce shvatiti vaznost…

  Odgovori

 • kaćica

  20.10.2022 #5 Author

  Svaka cast za ovako nesto

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...