INA na osmoj poziciji na SEE TOP 100 rang-listi

Sedam hrvatskih kompanija među 100 najvećih u jugoistočnoj Evropi

RegionVesti

13.10.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sedam hrvatskih kompanija među 100 najvećih u jugoistočnoj Evropi Sedam hrvatskih kompanija među 100 najvećih u jugoistočnoj Evropi
Sedam hrvatskih kompanija našlo se među sto najvećih preduzeća u Jugoistočnoj Evropi, pokazala je rang-lista SEE TOP 100 koju je objavio SeeNews. Najveća hrvatska... Sedam hrvatskih kompanija među 100 najvećih u jugoistočnoj Evropi

Sedam hrvatskih kompanija našlo se među sto najvećih preduzeća u Jugoistočnoj Evropi, pokazala je rang-lista SEE TOP 100 koju je objavio SeeNews.

Najveća hrvatska kompanija INA je na osmoj poziciji na rang-listi, sa ostvarenim prometom od 3,05 milijardi evra u 2021. godini, što je za 60 odsto više nego godinu dana ranije. Na listi su i Prvo plinarsko društvo, Konzum Plus, Hrvatska elektroprivreda, Lidl Hrvatska, Crodux Derivati Dva i Hrvatski Telekom, prenosi SeeBiz.

SEE TOP 100 je godišnja rang-lista najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi po ukupnom prihodu za fiskalnu godinu zaključno sa 31. decembrom 2021. godine. Publikacija sadrži i rang-liste najvećih banaka i najvećih društava za osiguranje u regionu.

Sto najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi završilo je prošlu godinu sa ukupnim prihodom od 153,8 milijardi evra, 28 odsto više od ukupnih prihoda učesnika rang-liste godinu dana ranije, i značajno premašivši iznos od 129,3 milijarde evra iz 2019. godine, pokazuje rang-lista. Porast njihovih dobiti bio je još značajniji – za 83 procenta na 6,4 milijarde evra.

Industrija nafte i gasa pokazala se kao najsnažnija u pogledu prihoda i dobiti, zamenivši pobednika iz 2020. godine – sektor veleprodaje i maloprodaje.

Naftne i gasne kompanije u SEE TOP 100, koje su godinu dana ranije zabeležile smanjenje ukupnog prihoda za četvrtinu kao rezultat ekonomskog pada, zabrane putovanja i niskih cena robe, povećale su ukupan prihod za 54 procenta u 2021. godini, dok im je dobit više nego udvostručena. Na rang listi se našla 21 kompanija za naftu i gas.

Nakon sedmogodišnje pauze, najveći rumunski proizvođač nafte i gasa OMV Petrom vratio se na vrh liste, istisnuvši proizvođača automobila Dacia. OMV Petrom zabeležio je povećanje prodaje od 60 odsto na šest milijardi evra, daleko ispred drugoplasirane kompanije Automobile Dacia sa 4,4 milijarde evra. Po dobiti je na drugom mestu s 546,3 miliona evra.

Što se tiče dobiti, lider je rumunski proizvođač električne energije Hidroelectrica. Kompanija je 2021. godine završila uz dobit od 614 miliona evra i povratom na prihod od 45 procenata zahvaljujući porastu prodaje električne energije. Kompanija se priprema za inicijalnu javnu ponudu sledeće godine, za koju se očekuje da će biti najveća u istoriji Rumunije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...