Čuvena zgrada na Petoj Aveniji u Njujorku postigla cenu od 50 miliona dolara

Prodata prestižna rezidencija jugoslovenske i srpske misije pri UN

NekretnineNovacSrbijaSvetVesti

29.9.2022 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Prodata prestižna rezidencija jugoslovenske i srpske misije pri UN Prodata prestižna rezidencija jugoslovenske i srpske misije pri UN
Douglas Elliman, najveća agencija za posredovanje u prodaji nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je da je prodala rezidenciju bivše jugoslovenske misije pri Ujedinjenim... Prodata prestižna rezidencija jugoslovenske i srpske misije pri UN

Douglas Elliman, najveća agencija za posredovanje u prodaji nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je da je prodala rezidenciju bivše jugoslovenske misije pri Ujedinjenim nacijama, na prestižnoj Petoj aveniji na Menhetnu, za punu traženu cenu od 50 miliona dolara u gotovini.

Kako piše Wall Street Journal, vilu je zajednički prodalo pet država naslednica bivše SFRJ – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija, a kupila ju je kompanija sa adresom u Njujorku. Vilu je do tog trenutka koristila stalna misija Srbije pri UN.

U saopštenju kompanije Douglas Elliman navodi se da je predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito „iako komunista imao veoma dobar ukus za nekretnine“.

Vila je, prema rečima agenta, prvi put ponuđena na prodaju 2017. godine.

Prema oglasu za prodaju koji je ranije objavljen, vila je sagrađena na četiri nivoa i ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum. To je bila prva zgrada s dva električna lifta, koji su još u funkciji.

U njoj je sačuvan originalni enterijer, a pod zaštitom je države i grada Njujorka od 1969. godine.

U vreme Hladnog rata, kada je ovde boravio i Tito, na vrhu je navodno bila soba koju niko nije mogao da prisluškuje, kao i neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Zgrada, uglavnom netaknuta decenijama, nema centralnu klimu, a gas je isključen nakon požara koji je na električnim instalacijama izbio 2018. godine.

Srbiji pripada 40 odsto prihoda od prodaje, po ranijem dogovoru uključenih zemalja.

  • kaćica

    29.9.2022 #1 Author

    Sve prodajemo,bravo.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    30.9.2022 #3 Author

    Samo da se sve ne prelije u privatne džepove kao do sada.

    Odgovori

  • Jovana24

    30.9.2022 #4 Author

    Haha kada su u pitanju lopovluci i prodaje drzavne imovine kao da je njihova licna, nasi balkanski političari nemaju nikakvih razmirica medjusobno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.9.2022 #6 Author

    Nadam se da taj novac od prodaje ide gde treba…

    Odgovori

  • VERA

    30.10.2022 #7 Author

    Zar su morali to da prodaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...