izmene i dopune Odluke o vrstama deviza

NBS: Hrvatska kuna od 1. januara 2023. godine isključena sa kursnih lista

BankeNovacSrbijaVesti

7.10.2022 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

NBS: Hrvatska kuna od 1. januara 2023. godine isključena sa kursnih lista NBS: Hrvatska kuna od 1. januara 2023. godine isključena sa kursnih lista
Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici u četvrtak doneo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca... NBS: Hrvatska kuna od 1. januara 2023. godine isključena sa kursnih lista

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici u četvrtak doneo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

Kako je saopštila NBS, najznačajnije novine ove odluke su da se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije uključuju dve nove valute – valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata – dirham i valuta Republike Severne Makedonije – denar. Istovremeno, valuta Republike Hrvatske – kuna briše se sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije.

Ova doluka stupa na snagu 1. novembra 2022. godine, osim odredbi Odluke koje se odnose na brisanje hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, koje stupaju na snagu 1. januara 2023. godine, kada će Republika Hrvatska pristupiti evro zoni.

„Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje, pre svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju naše zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, navodi se u saopštenju.

Evri
Foto: Pixabay.com

Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, ali i za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan. Budući da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja odgovor na zahteve privrede i realnog sektora i podršku postojećim regionalnim inicijativama, uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Republici Srbiji trebalo bi da olakša ostvarenje definisanih ciljeva ove inicijative.

„Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Republike Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom. Stupanjem na snagu Odluke, Narodna banka Srbije od 1. novembra 2022. godine počeće sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine“, navodi NBS.

Shodno navedenom, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Republici Srbiji moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Republici Hrvatskoj, istaknuto je u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...