Učenički dom u Beogradu smanjio troškove za oko 1.000 evra zahvaljujući subvencijama

Solarni paneli u domaćinstvima i industriji pokrivaju potrebe jednog Dimitrovgrada

EkologijaSrbijaU fokusu

9.11.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Solarni paneli u domaćinstvima i industriji pokrivaju potrebe jednog Dimitrovgrada Solarni paneli u domaćinstvima i industriji pokrivaju potrebe jednog Dimitrovgrada
Subvencije države za solarne panele omogućilo je priključenje domaćinstva i industrije na elektroenergetski sistem i oni već daju 6,6 megavata (MW). Ta nova količina... Solarni paneli u domaćinstvima i industriji pokrivaju potrebe jednog Dimitrovgrada

Subvencije države za solarne panele omogućilo je priključenje domaćinstva i industrije na elektroenergetski sistem i oni već daju 6,6 megavata (MW). Ta nova količina struje može da pokrije potrebe jednog Dimitrovgrada, a u priremi su i novi priključci. Solarnim panelima beogradski Dom učenika „Milutin Milanković“ u Beogradu bori se sa enegetskom krizom.

Solarnim panelima, koje su postavili prošle godine, u učeničkom domu „Milutin Milanković“ već obezbeđuju toplu vodu za 300 učenika. Zahvaljući tome isključili su 40 bojlera od 80 litara koji su trošili struju. Do kraja sedmice na krovu će završiti i drugu fazu i iz sunčeve energije proizvoditi i struju, piše RTS.

„Ovde će biti postavljeno 120 panela. Svaki od tih panela je snage 450 W. Ukupna snaga elektrane će biti preko 54 kW. To će se akumulirati u naredne mesece. I već sledeće godine ući ćemo i u treću fazu projekta gde ćemo i na dugom objektu doma učenika postaviti fotonske panele“, izjavio je za RTS direktor Doma učenika „Milutin Milanković“ Nenad Milenović.

Taj posao završavaju sredstvima koje je obezbedilo Ministarstva prosvete. Nameravaju da konkurišu i za pogodnosti koje daju država i grad.

Radni vek ovih solarnih panela je 25 do 30 godina. Investicija se može isplatiti najduže za pet godina. I podsetimo, od prošle godine ugradnju subvecioniše država finasirajući polovinu troška.

Tokom zime učenički dom „Milutin Milanković“ mesečno za struju izdvaja čak 550.000 dinara. Računica pokazuje da im je samo zagrevanje vode solarnim panelima smanjilo izdatak već za 115.000 dinara.

„Grubo rečeno, to je 1.000 evra mesečno, što znači da na godišnjem nivou imate preko milion dinara koje možete da upotrebite za neke druge stvari u Domu, a pre svega zbog dece“, ističe Milenović.

JP Elektrodistribucija Srbije u svom registru već ima 397 domaćinstava i 59 iz kategorije industrija koji su stekli satus „kupac – proizvođač“ (prozjumer) struje iz solanih panela. Oni obezbeđuju 6,6 MW instalisane snage.

„Tih 6,6 MW pokriva potrošnju jednog Dimitrovgarda, Čelareva ili Mačvanske Mitrovice. A trenutno imamo 1.100 zainteresovanih, što iz kategorije domaćinstva što iz kategorije industrije i jednu stambenu zajednicu sa ukupno instalisanim snagama 142 MW, što sve zajedno odgovara potrošnji jednog Kragujevca“, naglasio je direktor za planiranje i investicije u Elektrodistribuciji Srbije Predrag Matić.

Iz Elektrodistribucije Srbije savetuju građane da se pri kupovini solarne opreme dobro informišu, jer na tržištu ima i one koja ne zadovoljava standarde bezbednosti.

  • FRUIT04

    13.11.2022 #1 Author

    Tako I treba, moglo bi vise da se pomogne fizicknim licima. Javne ustanove mogu isto da imaju solare pa da se I tako ustedi

    Odgovori

  • VERA

    23.11.2022 #2 Author

    Fino bi bilo da se uključe i drugi domovi ko ima mogućnosti.

    Odgovori

  • LEKI

    28.12.2022 #3 Author

    Ovo je zaista fenomenalna stvar ,nesto sto bi u bliskoj budućnosti trebalo da bude dostupno svima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...