Stopa rizika od siromaštva 22,6 odsto

CEES: Iz crnogorskog budžeta potrebna veća podrška zapošljavanju

NovacRegion

24.11.2022 16:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CEES: Iz crnogorskog budžeta potrebna veća podrška zapošljavanju CEES: Iz crnogorskog budžeta potrebna veća podrška zapošljavanju
Crnoj Gori je potreban razvojni budžet koji će kreirati uslove za rast i razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta i time poboljšavati životni... CEES: Iz crnogorskog budžeta potrebna veća podrška zapošljavanju

Crnoj Gori je potreban razvojni budžet koji će kreirati uslove za rast i razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta i time poboljšavati životni standard stanovništva, ocenjeno je iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

“Predlog budžeta za narednu godinu je na prvi pogled socijalni, ali suštinski nije ni to, jer sadrži mere koje ne stimulišu nova zapošljavanja, povećavajući izdatke za socijalu, usmeravajući je i onima kojima suštinski ne treba”, navodi se u saopštenju.

Iz CEES-a su rekli da se time umanjuje mogućnost veće pomoći države za socijalno najugroženiju kategoriju stanovništva kojoj je ona najpotrebnija, prenosi Mina.

“Povećanje tekućih budžetskih izdataka za socijalnu i dečju zaštitu i bruto zarada ne prate mere koje bi obezbedile pravedniju raspodelu ovog novca i njegovo dejstvo time učinili efikasnijim”, kazali su iz CEES-a.

Takođe, kako su ocenili, nema ni mera ušteda na nekim drugim pozicijama tekuće budžetske potrošnje, koje bi nadomestile značajno povećanje izdataka za socijalnu i dečju zaštitu i doprinele sprečavanju daljeg rasta deficita budžeta.

“Iako će u narednoj godini izdaci za socijalnu i dečju zaštitu u odnosu na ovu godinu biti povećani oko 45 miliona evra, odnosno za preko 100 miliona evra u odnosu na prošlu, oni neće učiniti da se značajnije smanji nivo siromaštva u Crnoj Gori”, precizira se u saopštenju.

Povećanje izdataka za ovu namenu koje se finansira iz zaduženja države, može jedino imati efekta ukoliko je ono adekvatno targetirano. “Međutim, danas u Crnoj Gori deca i bogatih i siromašnih imaju pravo na dečji dodatak i socijalnu pomoć koja će se finansirati iz zaduženja države”, dodaje se u saopštenju.

Stopa rizika od siromaštva u Crnoj Gori je, prema poslednjim zvaničnim podacima, iznosila 22,6 odsto, dok je stopa rizika od siromaštva dece bila 32,6 odsto, i najviše se odnosi na decu nezaposlenih, kao i zaposlenih sa nižom ili srednjom stručnom spremom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...