Veliki rast vozarina doveo do dobrih rezultata

Crnogorska plovidba ostvarila dobit u prvih devet meseci 2022. godine

BiznisPoslovanjeRegion

24.11.2022 12:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnogorska plovidba ostvarila dobit u prvih devet meseci 2022. godine Crnogorska plovidba ostvarila dobit u prvih devet meseci 2022. godine
Državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba ostvarila je za devet meseci ove godine neto dobit od 973.730 evra, što je višestruko bolji rezultat nego u... Crnogorska plovidba ostvarila dobit u prvih devet meseci 2022. godine

Državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba ostvarila je za devet meseci ove godine neto dobit od 973.730 evra, što je višestruko bolji rezultat nego u istom periodu 2021. godine, kada je bila u minusu od 1,28 miliona evra.

Na pozitivne rezultate poslovanja brodarske kompanije ukazuju podaci iz izveštaja objavljenog na sajtu Komisije za tržište kapitala, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

List navodi i da je dobar rezultat postignut zahvaljujući značajnom poboljšanju prilika na svetskom tržištu brodskog prostora koje je počelo prošle godine, odnosno zahvaljujući velikom rastu vozarina, što je sada već bivši menadžment koji je imenovala administracija premijera Zdravka Krivokapića, na čelu sa bivšim predsednikom Odbora direktora kapetanom duge plovidbe Jovom Lazarevićem, znao da iskoristi.

Lazarević je uspeo da natera dotadašnjeg zakupca brodova kotorske kompanije, firmu Sea Pioneer iz Londona, da zaključi nove time charter ugovore o zakupu bordova po značajno uvećanim dnevnim najamninama.

Brodovi “Kotor” i “21. maj” od kraja trećeg kvartala prošle godine počeli su da plove za čak tri puta veće vozarine nego što ih je Sea Pioneer-u ranije iznajmljivao nekadašnji menadžment, a kompanija je već na kraju prošle godine ponovo, nakon niza gubitaških godina, bila u zoni profitabilnosti, pa je godinu završila sa ostatkom dobiti od oko 100.000 evra.

Kompanija je uz to, iz sopstvenih prihoda platila dve poslednje rate kredita od ukupno 5,2 miliona dolara kineskoj Exim banci. Kredit je uzet 2012. za gradnju brodova “Kotor” i “21. maj” na brodogradilištu u Šangaju, a obezbedila je novac da iz sopstvenih sredstava u prvoj polovini ove godine završi redovan petogodišnji remont, dokovanje i takozvanu obnovu klase za oba broda.

Aktuelni menadžment nastavio je da ubira plodove rada bivšeg Odbora direktora, koji je pre svog odlaska uspeo da zaključi i novi time charter ugovor na godinu dana za brod “Kotor” sa novim zakupcem – kompanijom Global American Transport iz Čikaga.

Prema tom ugovoru, Amerikanci za iznajmljivanje broda “Kotor” dnevno plaćaju najamninu od 20.600 dolara, a od kompanije Sea Pioneer nedavno su preuzeli i time charter broda “21. maj” po sličnim finansijskim uslovima.

Crnogorska plovidba je na kraju septembra imala i 283.300 evra nenaplaćenih potraživanja od kompanije Sea Pioneer.

CRNOGORSKA PLOVIDBA

ŠKALJARI B.B., KOTOR , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
7.018.779,00 (2021)
Broj zaposlenih:
9 (2021)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...