dobar rezultat ostvaren na osnovu više cene najma brodova

Crnogorska plovidba ostvarila dobit posle skoro deset godina

BiznisBolji posaoRegionVesti

28.1.2022 13:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Crnogorska plovidba ostvarila dobit posle skoro deset godina Crnogorska plovidba ostvarila dobit posle skoro deset godina
Crnogorska državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba ostvarila je dobit u prošloj godini, prvi put nakon skoro deset godina u kojima je poslovala sa višemilionskim... Crnogorska plovidba ostvarila dobit posle skoro deset godina

Crnogorska državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba ostvarila je dobit u prošloj godini, prvi put nakon skoro deset godina u kojima je poslovala sa višemilionskim minusima.

Izvor iz menadžmenta Crnogorske plovidbe kazao je Vijestima da preliminarni podaci pokazuju da je kompanija prošlu godinu okončala sa dobiti od oko 100.000 evra, prenosi agencija Mina.

”To je preliminarni rezultat poslovanja nakon što je kompanija nedavno platila redovnu polugodišnju ratu kredita za gradnju svojih brodova kineskoj Exim banci od oko 2,62 miliona evra i izvršila obračun amortizacije i negativnih kursnih razlika u ukupnom iznosu od oko 3,1 milion evra. Dakle, objektivni operativni profit nam je lani iznosio nešto više od 2,7 miliona”, kazao je neimenovani izvor.

Ovaj rezultat postignut je samo na osnovu tri meseca poslovanja brodova „Kotor“ i „21. maj” po novim, većim ugovorenim cenama najma koje je u poslednjem kvartalu prošle godine, zahvaljujući novim ugovorima počeo da plaća unajmitelj brodova, kompanija Sea Pioneer iz Londona.

Do poslednjeg kvartala prošle godine dva broda su plovila za dnevni najam od samo 7.600 dolara po brodu. Novi Upravni odbor iskoristio je značajno poboljašnje stanja na svetskom tržištu brodskog prostora i veliki rast vozarina za brodove za prevoz rasutog tereta kakvi su “Kotor” i “21. maj”.

Brod “Kotor” već nekoliko meseci plovi za dnevni najam od 21.500 dolara, dok je najamnina broda “21. maj” 18.200 dolara na dan.

Ugovor o vremenskom najmu “Kotora”, koji je trebalo da istekne ovog meseca, produžen je do početka marta do kada je klasifikaciono društvo Bureau Veritas tom brodu produžilo i važenje aktuelnih papira za plovidbu, jer je “Kotor” trebalo da u januaru ide na redovno petogodišnje dokovanje i remont radi obnove klase (special survey).

”Bureau Vueritas je pristao da nam produži klasu broda za tri meseca što nam puno znači jer zadržavamo aktuelnu visoku cenu najma koju plaća Sea Pioneer. Uz to, sa čarter kompanijom je ugovoreno da “Kotor” po isteku najma ima takozvani redelivery, odnosno, da bude vraćen Crnogorskoj plovidbi u oblasti Istočnog Mediterana, a ne po takozvanoj worldwide klauzuli što bi podrazumevalo da unajmitelj brod može da nam vrati bilo gde u svetu”, kazao je izvor.

Ovako, on će u vreme kada “Kotor” bude morao ići na dokovanje i obnovu klase biti u blizini nekog od brodogradilišta u Turskoj gde je najpovoljnije da se obavi remont, zameni posada i da predstavnici tehničke službe kompanije posete i obiđu brod.

CRNOGORSKA PLOVIDBA

ŠKALJARI B.B., KOTOR, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
5.384.599,00 (2020)
Broj zaposlenih:
9 (2020)
  • Milovan94

    28.1.2022 #1 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

  • N.N.

    28.1.2022 #2 Author

    Bogato

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.1.2022 #3 Author

    Odlicna vest i neka tako i ostane.

    Odgovori

  • FRUIT04

    28.1.2022 #4 Author

    Dobro more

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #5 Author

    Samo sklonite Direktore sa pozicija i postavite normalan zdrav kadar koji se ne bavi kradjom nego radom i bice milionske cifre.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...