Veliku sivu zonu stvorio sam sistem

Državni budžet Crne Gore gubi od 300 do 400 miliona evra zbog nelegalnog smeštaja

BiznisRegionTurizam

22.11.2022 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Državni budžet Crne Gore gubi od 300 do 400 miliona evra zbog nelegalnog smeštaja Državni budžet Crne Gore gubi od 300 do 400 miliona evra zbog nelegalnog smeštaja
Istraživanje Udruženja građana Alternativa pokazalo je da je barem polovina prihoda od turizma neoporezovana, kao i da samo od nelegalnog privatnog smeštaja državni i... Državni budžet Crne Gore gubi od 300 do 400 miliona evra zbog nelegalnog smeštaja

Istraživanje Udruženja građana Alternativa pokazalo je da je barem polovina prihoda od turizma neoporezovana, kao i da samo od nelegalnog privatnog smeštaja državni i opštinski budžeti gube od 300 do 400 miliona evra, saopštio je koordinator Vesko Pejak.

“Dok se vrh države trudi da nađe pozajmicu, novac nam prođe preko granice neprijavljen. Da se iskoristi za poboljšanje infrastrukture i novu ponudu na primorju, imali bismo svake godine veći broj turista. Ovako imamo manji broj, jer nam je ponuda jednolična i dosadna”, naveo je Pejak.

On je dodao da većina vlasnika privatnih smeštaja veruje da su plazma televizor i kablovska TV vrhunac turističkog ugođaja, prenosi Mina.

“To je u zemljama poput Turske ili Hrvatske neophodni minimum. Zato je bitno da država uredi standarde za privatni smeštaj, da sve oporezuje i izradi neku vrstu karte gde bi turisti mogli da vide šta imamo u vanhotelskom smeštaju. Tako bi svake godine prebacili milijardu prihoda od turizma”, smatra Pejak.

On je podsetio i da do tada evidencija privatnog smeštaja i suzbijanje sive ekonomije ostaju izazov za nadležne.

Resorno ministarstvo smatra da će novom strategijom razvoja turizma uspeti da se izbori sa tim dugogodišnjim problemom. Strategijom razvoja turizma do 2025. godine procenjeno je, kako su kazali, da su kapaciteti privatnog smeštaja od 120.000 do 150.000 smeštajnih jedinica. S druge strane, nezvanično nam je rečeno da je do kraja prošle godine u registru bilo svega 6.000 prijavljenih izdavalaca smeštaja.

Kako u ovom momentu ne postoje zvanični podaci o broju onih koji posluju u sivoj zoni, resorno ministarstvo razmatra uvođenje informacionog sistema po ugledu na eVisitor u Hrvatskoj.

Dnevna soba
Foto: Pixabay.com

Ministarstvo je pripremilo Predlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kojim bi trebalo da se dodatno uredi ta oblast, naročito u pogledu izdavanja dozvola za rad, oglašavanja i kontrole.

“Namera je da se precizno definiše ko i pod kojim uslovima može da pruža ove usluge, da se definiše njihov sadržaj, uz jasnu podelu nadležnosti između organa koji izdaju odobrenja za obavljanje turističke i ugostiteljske delatnosti, te podelu nadležnosti inspekcija na državnom i lokalnom nivou”, naveli su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Oni su dodali da će predložena rešenja u delu inspekcijske kontrole dovesti do drastičnog suzbijanja sive ekonomije.

Iz tog državnog resora su naveli i da intenzivno sarađuju sa Udruženjem izdavalaca privatnog smeštaja.

“Fokus saradnje biće na kreiranju sistema koji će izdavaocima omogućiti jednostavnu prijavu, ali i promociju, a korisnicima usluga da na jednom mestu nađu sve neophodne podatke i rezervišu smeštaj”, rekli su iz ministarstva.

Predsednica Udruženja izdavalaca privatnog smeštaja Branka Džoganović rekla je da su problemi vlasnika privatnog smeštaja prvenstveno nedostatak dijaloga i dobre volje da se problemi rešavaju na lokalnom nivou.

“Tražimo da rešenja za izdavanje budu trajna, da putem online aplikacije možemo da se registrujemo, tražimo redovnu i kvalitetnu edukaciju, organizovanu prodaju kapaciteta, tražimo nesmetane uslove za obavljanje delatnosti za koju se registrujemo – infrastruktura, čistoća, parking, plaže”, navela je Džoganović.

Ona tvrdi da su izdavaoci smeštaja najveći resurs u koji mora da se uloži da bi se višestruko vratilo, a dosadašnja praksa pokazuje da se samo prave planovi kako da se još nešto naplati.

Ona je sapštila da postoji velika siva zona u privatnom smeštaju, koju je sam sistem stvorio.

“Dali smo naše preporuke i rešenja za drastičan pomak nabolje i nadamo se da je sazrela svest da se ovde radi o gotovim, spremnim kapacitetima koji čekaju organizovano, domaćinsko upravljanje”, rekla je Džoganović.

  • GOCA BG

    22.11.2022 #1 Author

    Sam sistem je i stvorio sivu zonu,a tesko da ce ikada moci siva zona da se anulira…

    Odgovori

  • TATJANA

    23.11.2022 #2 Author

    Imali bi koristi svi, malo teze izvodljivo, ali ima resenja

    Odgovori

  • Moon

    27.11.2022 #3 Author

    Uvek ce toga biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...