Stabilna energetska situacija u Crnoj Gori

EPCG posle teških letnjih meseci spremna da ostvaruje prihode

PoslovanjeRegionVesti

25.11.2022 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

EPCG posle teških letnjih meseci spremna da ostvaruje prihode EPCG posle teških letnjih meseci spremna da ostvaruje prihode
Crna Gora se nalazi u stabilnoj energetskoj situaciji i građani neće morati da brinu kada su u pitanju restrikcije i sve druge nestabilnosti na... EPCG posle teških letnjih meseci spremna da ostvaruje prihode

Crna Gora se nalazi u stabilnoj energetskoj situaciji i građani neće morati da brinu kada su u pitanju restrikcije i sve druge nestabilnosti na mreži, saopštio je izvršni direktor crnogorske Elektroprivrede (EPCG) Nikola Rovčanin.

Prema njegovim rečima, Elektroprivreda Crne Gore izvozi električnu energiju čija je vrednosna dnevnom nivou trenutno blizu dva miliona evra.

“Prošli smo taj krizni letnji period i sada se nalazimo u stabilnoj situaciji. U narednih pet meseci ćemo biti izvozno orijentisani“, rekao je Rovčanin u izjavi novinarima ispred Hidroelektrane (HE) Piva.

Rovčanin je rekao da Crna Gora naredno leto neće dočekati kao što je dočekala ovo i kao što je bilo prethodnih 40 godina, već da će imati solarne elektrane i jedan stabilan energetski sistem u letnjim mesecima, prenosi agencija Mina.

Rovčanin je ponovio i da EPCG neće povećavati cenu struje građanima.

“Jedna smo od retkih energetskih kompanija u Evropi koja je zadržala cene, obezbedila popuste i nije bio nestabilnosti i restrikcija”, rekao je Rovčanin.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je prilikom posete hidroelektranama Piva i Perućica poručio da se svaki cent uložen u energetiku u Crnoj Gori višestruko isplati.

„Naša ambicija je da Crna Gora uđe u izgradnju energetskih objekata, da sa tim krenemo što pre i da postanemo izvoznik električne energije, jer postoje svi preduslovi za to. Verujem da uz borbenost menadžmenta i podršku vlade možemo lako doći u situaciju da krenemo u realizaciju takvih projekata“, naveo je Abazović.

On je dodao da EPCG, posle teških letnjih meseci, sada može da krene u obrnutom smeru — da ostvaruje prihod.

„Očekivanja su da se gubici eliminišu do kraja ove godine, a očekujemo i značajne prihode u toku januara, februara i marta. Situacija je sasvim korektna i redovna. Treba da se radujemo dobrim vestima iz energetskog sektora“, smatra Abazović i poručuje da u Crnoj Gori imaju održiv energetski sistem i da se ne očekuju veći šokovi.

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, saopštio je da je ulaganje u energetiku ulaganje od interesa za građane i državu.

„Pozivam sve javne ustanove, pogotovo škole, da instaliraju solarne panele, kako se ne bi dešavala kriza sa električnom energijom. Ovakva šansa se retko ukazuje i moramo da je iskoristimo“, zaključio je Đukanović.

  • MAJA

    26.11.2022 #1 Author

    Solarni paneli su spas , zaista

    Odgovori

    • DANIJELA

      27.11.2022 #2 Author

      Tacno. Skuplja je ugradnja ali se svakako isplati.

      Odgovori

  • ZVE84

    26.11.2022 #3 Author

    Da, svakako treba da iskoriste ovu priliku

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.11.2022 #4 Author

    Ovo im je odlicna prilika i verujem da ce je iskoristiti na najbolji nacin…

    Odgovori

  • MADMAX

    27.11.2022 #5 Author

    Ulagati i ulagati u zelenu energiju to je spas.

    Odgovori

  • CUPKA

    27.11.2022 #6 Author

    Solarni paneli su buducnost, i stabilna el energija.

    Odgovori

  • kaćica

    27.11.2022 #7 Author

    Hajde i to da vidimo

    Odgovori

  • VILENJAK

    27.11.2022 #8 Author

    Prilika koju ne treba propustiti!

    Odgovori

  • Milisavka

    27.11.2022 #9 Author

    I treba da iskoriste potencijal koji imaju

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    27.11.2022 #10 Author

    Solarni paneli zakon sad treba da iskoriste priliku

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.11.2022 #11 Author

    Idealna prilika da maksimalno iskoriste ove uslove…

    Odgovori

  • Coka13

    28.11.2022 #12 Author

    Solarni paneli svakako mnogo doprinose ovakvoj situaciji. Pametno razmišljanje, automatski dolazi do smanjenja potrošnje i do povoljnije situacije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...