Nepovoljna tržišna i hidrološka situacija dovela do rasta prosečnih cena uvezene električne energije za 261 odsto

EPCG u prvih devet meseci 2022. godine beleži gubitak od 57 miliona evra

RegionVesti

14.11.2022 10:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPCG u prvih devet meseci 2022. godine beleži gubitak od 57 miliona evra EPCG u prvih devet meseci 2022. godine beleži gubitak od 57 miliona evra
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bi, da je ove godine bilo uobičajenih padavina, sada imala dobit od najmanje 133 miliona evra, za koliko je, zbog... EPCG u prvih devet meseci 2022. godine beleži gubitak od 57 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bi, da je ove godine bilo uobičajenih padavina, sada imala dobit od najmanje 133 miliona evra, za koliko je, zbog loše hidrološke situacije, povećan uvoz struje, pokazala je analiza Ministarstva kapitalnih investicija.

Umesto tog rezultata, EPCG je za ovih devet meseci imala gubitak od 57 miliona evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

U mesečnim biltenima Hidrometeorološkog zavoda navodi se da jaka hidrološka suša u Crnoj Gori traje od jeseni prošle godine, dok se kao ekstremno sušno označava područje zapadnog dela države, odnosno Nikšić i Piva, gde se nalaze i jedine dve velike hidroelektrane koje u uobičajeno kišnim godinama proizvedu 45 odsto potreba za potrošnjom struje.

Da kiša “izbegava” područja sliva akumulacija hidroelektrana pokazuje podatak da je početkom septembra ove godine na Cetinju palo 185 litara kiše po metru kvadratnom, a na području Nikšića i Pive svega dvadesetak litara.

Kada je u aprilu i maju Termoelektrana Pljevlja bila na remontu, koji se i planira u tom periodu očekivanih kiša i povećanja akumulacija zbog topljenja snega, Hidrometeorološki zavod je tada količinu padavina u okolini Nikšića ocenio vrlo jakom sušom.

”Najveći uticaj na ostvareni rezultat su imali nepovoljna hidrologija praćena nepovoljnim tržišnim kretanjima cena električne energije, što je doprinelo da prosečne ostvarene cene uvezene električne energije budu veće za 261 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ostvareno u prvih osam meseci ove godine je 281,15 evra po megavat-času (MWh), dok je za isti period prošle godine bilo 77,81 eur po MWh”, navedeno je u izveštaju.

EPCG sada zbog suvih akulumacija sav raspoloživi novac troši na kupovinu uvozne struje kako snabdela svoje potrošače i kako bi se izbegle restrikcije.

Međutim, to utiče na povećanje njene nelikvidnosti, odnosno nedostatka novca, zbog čega je EPCG počela sa kašnjenjima u plaćanju svojih obaveza, prevashodno Rudniku uglja za taj energent isporučen Termoelektrani.

Koliko je ugrožena likvidnost EPCG pokazuje i podatak da je 31. avgusta ove godine na računima kompanije u gotovini bilo svega 34 miliona evra, što je manje od prihoda za jedan mesečni račun za struju svih potrošača. Toliko je sada potrebno mesečno samo za uvoz struje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...