vodeći spoljnotrgovinski partner je Srbija

EPCG i Uniprom najveći izvoznici u Crnoj Gori

RegionU fokusuVesti

7.10.2022 10:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EPCG i Uniprom najveći izvoznici u Crnoj Gori EPCG i Uniprom najveći izvoznici u Crnoj Gori
Dominantno učešće u crnogorskom izvozu, prema preliminarnim podacima republičkog zavoda za statistiku Monstata o ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni za osam meseci ove godine, imaju... EPCG i Uniprom najveći izvoznici u Crnoj Gori

Dominantno učešće u crnogorskom izvozu, prema preliminarnim podacima republičkog zavoda za statistiku Monstata o ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni za osam meseci ove godine, imaju električna energija i aluminijum, što potvrđuje da su Elektroprivreda (EPCG) i Uniprom, koji gazduje Kombinatom aluminijuma (KAP), najveći izvoznici.

Sa druge strane, najviše novca se troši na uvoz hrane, nafte, automobila i električne energije, piše Mina pozivajući se na Pobjedu.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Crne Gore u prvih osam meseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,76 milijardi evra, što je 48,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Drastično povećana vrednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmene za prvih osam meseci je u najvećoj meri posledica rasta svih cena, kako u Crnoj Gori tako i na međunarodnom nivou.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vredna 470,2 miliona evra, što je 76,6 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 43,5 odsto i iznosio je 2,29 milijardi evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,5 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,7 odsto.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 149,4 miliona evra, koje čine električna energija sa 127,3 miliona i ostalo.

Vrednost izvezene električne energije je u prvih osam meseci uvećana čak 163,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je prvenstveno posledica gašenja primarne proizvodnje u KAP-u i drastičnog skoka cena električne energije na međunarodnim tržištima u odnosu na prvih osam meseci prošle godine.

Foto: Pixabay.com

Pored električne energije u izvozu dominiraju obojeni metali, odnosno aluminijum sa izvozom vrednim 122,8 miliona evra. To je povećanje čak 179 odsto u odnosu na prvih osam meseci prošle godine.

Izvoz mineralnih ruda, gde dominira ruda boksit, je u prvih osam meseci iznosio 30,9 miliona evra i smanjen je 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih osam meseci Crna Gora je izvezla hranu vrednu 23,77 miliona evra, što je 26,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Izvoz mesa iznosio je 15,12 miliona evra i povećan je 49 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz povrća i voća bio je vredan svega 5,27 miliona evra i 8,8 odsto je manji nego prošle godine.

U prvih osam mjeseci je uvoz nafte i njenih derivata bio vredan 257,3 miliona evra i čak je 114,6 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, što je u najvećem delu posledica velikih skokova cena goriva na svetskim tržištima.

Vrednost uvezene električne energije je bila 121,5 miliona evra, što je 241,17 odsto više nego u prvih osam meseci prošle godine. U prvih osam meseci uvezena je hrana vredna 409,67 miliona evra, što je 32,3 odsto više nego prošle godine. Uvoz mesa je bio vredan 86,25 miliona evra i povećan je 40 odsto, dok je uvoz povrća i voća iznosio 59,5 miliona evra i veći je 22,1 odsto nego u prvih osam meseci prošle godine. Uvoz žitarica i proizvoda od žitarica iznosio je 61,95 miliona evra i 37,7 odsto je veći.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 102,3 miliona evra, Srbija sa 88,1 milion i Bosna i Hercegovina sa 64,5 miliona. Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 391,9 miliona evra, Kina sa 204,7 miliona i Grčka sa 194,1 milion. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmene (CEFTA) i sa Evropskom unijom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...