Rok za otkup hartija od vrednosti 24. maj naredne godine

CBCG emituje državne zapise vredne 30 miliona evra

BankeNovacRegionVesti

22.11.2022 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CBCG emituje državne zapise vredne 30 miliona evra CBCG emituje državne zapise vredne 30 miliona evra
Centralna banka Crne Gore (CBCG) će, u ime crnogorske vlade, emitovati državne zapise vredne 30 miliona evra, koji na naplatu kod državnog budžeta dolaze... CBCG emituje državne zapise vredne 30 miliona evra

Centralna banka Crne Gore (CBCG) će, u ime crnogorske vlade, emitovati državne zapise vredne 30 miliona evra, koji na naplatu kod državnog budžeta dolaze za šest meseci.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Iz Vlade Crne Gore ranije je najavljeno da će se ove godine zadužiti za nedostajuća sredstva i rezervu za narednu godinu kod domaćih banaka i emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa.

Emitovano je 300.000 državnih obveznica nominalne vrednosti od po 100 evra. Datum dospeća državnih zapisa je 24. maj naredne godine, kada će ih država otkupiti sa kamatom koju prihvati na današnjem pozivu.

CBCG je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu. Aukcija će se održati danas sa zaključenjem ponuda u 12 sati.

Državni zapisi su poslednji put emitovani u oktobru 2020. godine, kada su prodati zapisi vredni 15 miliona evra po diskontnoj stopi od 0,9 odsto.

Tada je inflacija bila negativna i na godišnjem nivou je iznosila minus 0,6 odsto, a negativna je bila i referentna kamatna stopa euribor. Sada je godišnja inflacija 16,8 odsto, a stopa euribora 2,3 odsto, pa je realno očekivati da državu zaduženje na ovaj način košta više nego pre dve godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...