Omogućena sredstva za oko 300 projekata

Crnogorski budžet vredan 2,8 milijardi evra

NovacRegion

15.11.2022 18:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Crnogorski budžet vredan 2,8 milijardi evra Crnogorski budžet vredan 2,8 milijardi evra
Predlog budžeta u Crnoj Gori za narednu godinu realan je i održiv okvir, kako za očuvanje životnog standarda građana u vreme krize, tako i... Crnogorski budžet vredan 2,8 milijardi evra

Predlog budžeta u Crnoj Gori za narednu godinu realan je i održiv okvir, kako za očuvanje životnog standarda građana u vreme krize, tako i za postizanje održivog ekonomskog rasta i finansijske stabilnosti države, ocenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

“Budžet je vredan 2,8 milijardi evra. Ono što je posebno važno je kapitalni budžet od 202 miliona evra za blizu 300 projekata, kojim su obuhvaćene sve crnogorske opštine i koji garantuje dalji ekonomski razvoj države”, rekao je Đurović.

Dodatno, za privredu i turizam za narednu godinu predviđeno je ukupno 7,3 miliona evra. Za podršku privredi, kako je naveo, opredeljeno je 6,2 miliona evra kroz unapređenje konkurentnosti preduzeća, industrije i zanatstva, dok je za podsticajne mere u oblasti turizma opredeljen 1,1 milion evra.

“Sa druge strane, planiranim izdacima za socijalnu zaštitu od 785 miliona evra pokazujemo brigu o najranjivijim kategorijama društva“, kazao je Đurović.

On je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, podsetio da su u oblasti socijalne zaštite planirana dodatna sredstva od 45 miliona evra, dominantno za dečje dodatke, ali i naknade za novorođenu decu, kako bi se unapredio životni standard građanki i građana Crne Gore.

„Očekujemo da će povećanje sredstava za zarade zaposlenih u javnom sektoru od 67 miliona evra i za isplatu penzija za 35 miliona evra smanjiti pritisak inflacije na građane”, kazao je Đurović.

On je rekao da država mora posebno da vodi računa o pripadnicima trećeg doba kao ugroženoj kategoriji u vremenu krize.

  • BIJUTI27

    15.11.2022 #1 Author

    Taman da u Novu godinu uđu sa malo više optimizma..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...