ispunjavanje uslova za integraciju u "SEPA"

CBCG uskladila regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU

BankeNovacRegion

29.2.2024 12:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

CBCG uskladila regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU CBCG uskladila regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU
Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerka... CBCG uskladila regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerka Irena Radović.

„Eksterna analiza usklađenosti crnogorske legislative sa zahtevima Jedinstvenog tržišta za plaćanje u evrima (SEPA), koju je podržala Evropska komisija (EK), potvrdila je visok stepen usaglašenosti domaćeg regulatornog okvira, čime su prepoznati naši dosadašnji učinci“, saopštila je Radović na regionalnom sastanku na visokom nivou pod nazivom Zapadni Balkan u susret SEPA-i, koji je u sredu održan u Tirani, prenosi Mina.

Radović je dodala da je to dodatni motiv za CBCG i vladu da nastave sa aktivnostima u pravcu ispunjavanja ostalih zahteva za pridruživanje SEPA-i.

Ona je saopštila i da su u toku intenzivne aktivnosti na pripremi aplikacije za pristupanje Crne Gore SEPA-i, koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savetu za plaćanja.

Radović je učestvovala na sastanku koji je okupio guvernere centralnih banaka i ministre finansija Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, održanom u okviru samita lidera zemalja regiona o Planu rasta i konvergencije za Zapadni Balkan.

Na sastanku je, kako je saošteno iz CBCG, zaključeno da zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju dobar napredak u usklađivanju nacionalnih platnih sistema sa standardima EU u okviru svojih ciljeva pridruživanja SEPA-i.

„Učesnici sastanka predstavili su aktivnosti koje pojedinačne zemlje preduzimaju u cilju pridruživanja SEPA-i, dok su predstavnici Svetske banke (SB) prezentovali dosadašnje rezultate projekta Modernizacija platnih sistema za zemlje Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Kroz ovaj projekat, finansiran od Evropske unije (EU), pruža se podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA.

Na sastanku je zaključeno da će pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana SEPA-i doprineti ekonomskoj integraciji regiona i doneti opipljive koristi za građane i privredu, u vidu pojednostavljenja procesa, unapređenja brzine i smanjenja troškova transakcija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...