Partnerstvo sa kompanijom Ripple

Crna Gora radi na digitalnoj valuti centralne banke

NovacRegion

11.4.2023 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Crna Gora radi na digitalnoj valuti centralne banke Crna Gora radi na digitalnoj valuti centralne banke
Centralna banka Crne Gore saopštila je da je dogovorila saradnju sa provajderom kripto i blokčejn rešenja, kompanijom Ripple, u cilju razvoja strategije i realizacije... Crna Gora radi na digitalnoj valuti centralne banke

Centralna banka Crne Gore saopštila je da je dogovorila saradnju sa provajderom kripto i blokčejn rešenja, kompanijom Ripple, u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji – digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalne „stabilne valute“ (stabilcoin).

Uvođenje digitalne valute je, u skladu sa osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak napred ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima Crne Gore, ocenila je centralna banka u saopštenju.

Uz podsećanje da je CBDC digitalizovana verzija valute koju izdaju centralne banke, guverner Radoje Žugić poručio je da je Centralna banka Crne Gore posvećena praćenju savremenih trendova centralnog bankarstva, kao i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.

Radoje Žugić / Foto: PrintScreen cbcg.me/me/javnost-rada/multimedija/video

Centralna banka Crne Gore će sa Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili bezbednog valutnog rešenja kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blokčejn tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stabilecoin mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti sa propisima i, što je najvažnije, zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika„, rekao je Žugić.

Projekat će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalnog stabilcoina, i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontrolisanim uslovima, najavljeno je u saopštenju.

„Centralna banka Crne Gore donosi viši nivo digitalne transformacije u svoju finansijsku infrastrukturu, suočavajući se sa jednim od najvećih izazova u svetu finansija, uključujući finansijsku inkluziju“, rekao je Džejms Valis, potpredsednik Rippla za odnose sa centralnim bankama.

Dodao je da Ripple ima iskustva u uspešnom povezivanju različitih sistema plaćanja i zagovaranja korisnosti blokčejna za izdavanje digitalnih valuta centralne banke, kao i rešenja za globalna plaćanja za stotine finansijskih institucija širom sveta.

  • SUZI

    12.4.2023 #1 Author

    Stabilna valuta, zanimljivo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...