Ogromna potražnja ne predstavlja realnu potrebu stanovništva

Da li nas posle stabilizacije tržišta nekretnina čeka pad cena kvadrata?

AnalizaNekretnineNovacSrbijaU fokusu

15.9.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 19

Da li nas posle stabilizacije tržišta nekretnina čeka pad cena kvadrata? Da li nas posle stabilizacije tržišta nekretnina čeka pad cena kvadrata?
Uprkos rastućoj inflaciji i geopolitičkim okolnostima koje ugrožavaju lance snabdevanja, utiču na cene i nestašicu materijala, ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u... Da li nas posle stabilizacije tržišta nekretnina čeka pad cena kvadrata?

Uprkos rastućoj inflaciji i geopolitičkim okolnostima koje ugrožavaju lance snabdevanja, utiču na cene i nestašicu materijala, ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Srbiji u prvom polugodištu 2022. godine iznosio je 3,6 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ipak, evidentno je da ogroman rast ne predstavlja realnu potrebu stanovništva, već strah od pada vrednosti novca, ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs predsednik Građevinske komore Srbije Stojan Čolakov.

“Evro realno pada i svi oni koji poseduju određenu imovinu u novcu pokušavaju da je prebace u nekretninu jer smatraju da će to održati njenu vrednost, i to je suština aktuelne situacije na tržištu. Strah od pada vrednosti evra i da sutra neće moći istu stvar da kupe za novac koji poseduju utiče na ljude da kupuju nekretnine”, ističe naš sagovornik.

Iako je donekle došlo do stabilizacije na tržištu nekretnina, Čolakov smatra da neće doći do pada cena, što potvrđuje i sama potražnja. Ipak, on kaže da i sada ima problema sa snabdevanjem i nestašicom određenih materijala, ali da je strah od inflacije veći, pa je i potreba za kupovinom jednostavno veća, što je objektivno i očekivano.

“Pitanje stabilizacije cena vezano je za mnoge stvari koje učestvuju u njenom formiranju. Prvi i osnovni element je lokacija, a onda se svi ostali parametri vezuju za to. Trenutno mislim da su se finalne, prodajne cene stanova donekle stabilizovale u odnosu na prolećni deo godine i početak ukrajinske krize, kada su cene osnovnih građevinskih materijala počele da skaču bez kontrole. Taj period je bio najteži i izazvao je najveći strah kako kod investitora, tako i kod izvođača građevinskih radova”, ocenjuje predsednik Građevinske komore Srbije.

Digitron, sveska, novac i kuća
Foto: Freepik.com

On objašnjava da je naše tržište specifično i da kada jednom cene odu “gore” teško se vraćaju na niži nivo. Do pada bi, prema njegovom mišljenju, moglo da dođe jedino ukoliko bi došlo do smirivanja krize u Ukrajini, ako bi na tržištu došlo do veće ponude i kada bi se stabilizovale svetske valute, što je realno vrlo teško zamisliti.

“Kada posmatramo ulazne parametre osnovnih građevinskih materijala i onih koji se kupuju na tržištu – od parketa do pločica, evidentno je da se one ne smanjuju i da se učesnici na tržištu bore da te cene porastu. Da li su one realne? Očigledno da nisu, ali je strah pri formiranju cena veći. Jedino veća tržišna konkurencija može dovesti do sniženja. Kada govorimo o ekstra lokacijama prvog reda tu nema šanse da dođe do pada cena”, navodi Čolakov.

Strah investitora polako se stišava

Kako pokazuje najnoviji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), promet građevinskog zemljišta na nivou Srbije u prvom polugodištu 2022. godine manji je za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine. Na pitanje šta govori ovaj podatak i da li je to signal da se ekspanzija gradnje smiruje, Stojan Čolakov kaže da glavni uticaj na promet zemljišta ima ukrajinska kriza, koja kod investitora velikih investicionih poduhvata izaziva strah.

“Promet zemljišta je samo grubi početak koji zahteva ogromna ulaganja. Sa druge strane, ovo se odnosi na period do juna, a to je praktično kriza koja sada ‘pada’ sa naslovnih strana, tako da ne mislim da je naznaka neke stagnacije, već samo trenutni pad i da će u nekom narednom periodu doći do poravnanja”, ocenjuje naš sagovornik.

Predsednik Građevinske komore Srbije napominje da kupovina i razvoj lokacije zahtevaju ogromne inicijalne troškove da bi se na kraju došlo do proizvoda – stana i njegove prodaje. Taj period je malo duži i nekada je neophodno tri-četiri godine kako bi se određena lokacija postavila u status početka izgradnje, dok se kupac potencijalnog stana time ne bavi.

Cene osnovnih građevinskih materijala trenutno miruju

Komentarišući osnovne cene građevinskih materijala koji su ključni za grube radove, poput cementa ili armatura, Čolakov ističe da su se one donekle smirile, ali da je tržište turbulentno pa je teško dati precizne prognoze.

“Međutim, čim cena nafte varira, a ona je ključni energent za proizvodnju tih materijala, onda i njhove cene rastu, mada se taj trend donekle smirio u odnosu na one stravične proboje proletos. To su bazični građevinski materijali, ali oni ostali, zanatskog tipa, variraju u zavisnosti od mesta kupovine. Strani proizvođači, posebno kod proizvoda za ugradnju u ekstra stanovima, bore se za tržišta”, dodaje on.

 • Nenad

  15.9.2022 #1 Author

  Gospodin iz Gradjevinske komore je rekao niz kontradiktornosti i bio je nedorecen. Najpre je rekao da gradjani iz straha prebacuju svoju finansijsku imovinu u nepokrentosti. Sto je tacno. Ali postavlja se pitanje da li tome ima kraja? Najveci deo gradjana koji je hteo da to uradi on je to i uradio. Tako da to ne moze biti nepresusan izvor ulaganja u nepokretnosti. Gospodin se ne bavi rastom cene novca tj. kamatnim stopama ciji rast neminovno u odredjenom procentu i te kako utice na pad traznje za kreditima pa samim ti na pad traznje kada su nekretnine u pitanju jer nemaju svi kes novac za kupovinu istih. Iznosi kontradiktornost kada su u pitanju kriza u Ukrajini i problematika valuta jer bas naprotiv, sto duze traje kriza mogucnosti privredjivanja, dolazak do jeftinog novca i slicno, bivaju ograniceni sto posledicno moze imati uticaj na smanjenje kupovne moci stanovnistva pa samim tim i traznje za nepokrtnostima. Gradjani vec sada veci deo svojih primanja usmeravaju na nabavku preskupog ogrevnog drveta, goriva, hrane….Za takve analize su vam potrebni ozbiljni analiticari, a ne oni ciji je interes da cene nekretnina ostanu na visokom nivou.

  Odgovori

 • EUfreedom

  15.9.2022 #3 Author

  Ucesnici na trzistu nekretnina kao sto su prodavci, gradjevinci, zanatlije, agencije, notari, banke i drzava svima je u interesuda cene nekretnina rastu i shodno tome pricaju da cene rastu cak i ako ne rastu. Da li se nabrojanima moze verovati? Pad cena nekretnina je i toku.

  Odgovori

 • Emilija

  15.9.2022 #5 Author

  Red je da padnu!

  Odgovori

 • MarijaS

  15.9.2022 #6 Author

  Videćemo..

  Odgovori

 • IVAN

  15.9.2022 #7 Author

  Tesko,jako tesko.

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.9.2022 #8 Author

  Verujem da ce cene pasti,ovo je nerealno…

  Odgovori

 • BRANA19

  16.9.2022 #9 Author

  Moguće, ali bolje da se ne nadamo previse

  Odgovori

 • N.N.

  16.9.2022 #10 Author

  Trebalo bi, cene su previsoke.

  Odgovori

 • Pero

  16.9.2022 #11 Author

  Prava dramaturgija je pocela od jula kada i rast kamata. Pustite prvu polovinu godine. Slom trzista nekretnina je svetski trend koji je uveliko zahvatio mnoge drzave: SAD, Kanada, Australija, Kina, Novi Zeland, Finska .. Nemojte mi verovati na rec vec sami pogledajte izvestaje sa trazista nekretnina zemalja koje sam naveo. Ti sto novac spasavaju od inflacije, da li ce kupovati kada cena stagnira kao sto je sada slucaj 😀 ? Naravno da nece, jos ce nestati i kreditni kupci zbog explozije kamata. Sledi potop u narednih 12 meseci.

  Odgovori

 • Jovana24

  16.9.2022 #12 Author

  Zaista nerealno stanje, ne moze rasti doveka cena nekretnina.

  Odgovori

 • Gaga45

  17.9.2022 #13 Author

  Situacija nije realna videcemo

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  17.9.2022 #14 Author

  Teško. Samo se ubacuju novci u legalne tokove od nelegalnih poslova

  Odgovori

 • Ceca

  18.9.2022 #15 Author

  Trebalo bi

  Odgovori

 • Moon

  18.9.2022 #16 Author

  Smanjena potraznja dovesce i do smanjene ponude nekretnina

  Odgovori

 • Tina

  18.9.2022 #17 Author

  Tesko da ce cene da budu nize

  Odgovori

 • FRUIT04

  19.9.2022 #18 Author

  Tesko da ce se to desiti, Srbija je na takvom polazaju da ce biti sve skuplje I skuplje.

  Odgovori

  • Cena ide dole

   20.9.2022 #19 Author

   Kad nema ko vise to da plati, a narod se istrosio a recesija kuca na vrata, pasce cene samo tako

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...