U roku od mesec dana sajmovi novih i polovnih automobila u Beogradu

Do proverenog polovnjaka za 4.000 evra

AutomobiliBiznisNovacSrbija

28.4.2022 17:27 Autor: Stanislav Stanišić 14

Do proverenog polovnjaka za 4.000 evra Do proverenog polovnjaka za 4.000 evra
Iako najnovije statistike pokazuju da je od početka 2022. godine prodaja polovnih automobila u padu za 17 odsto u odnosu na isti period prošle... Do proverenog polovnjaka za 4.000 evra

Iako najnovije statistike pokazuju da je od početka 2022. godine prodaja polovnih automobila u padu za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, interesovanje za četvorotočkaše se ne smanjuje. Ako neko možda i nije još odlučio da promeni automobil, uvek su tu volja i strpljenje da se razgleda ponuda.

A u Beogradu su u roku od samo mesec dana planirane dve velike manifestacije: tradicionalni sajam automobila na Beogradskom sajmu od 12. do 15. maja, koji će ove godine biti više posvećen tehnološkim rešenjima i električnim vozilima, a zatim drugi po redu Sajam korišćenih vozila u beogradskoj Štark areni od 2. do 5. juna.

„Manifestacija posvećena polovnim automobilima će, za razliku od zimske izložbe, biti organizovana i ispred Arene. Još jedna razlika je to što će biti izloženi automobili proizvedeni od 2014. godine, pa će samim tim i cene biti povoljnije u odnosu na premijerno okupljanje“, kaže u razgovoru za Biznis.rs osnivač Sajma korišćenih automobila Filip Mrlješ.

Biće ovo dobra prilika za kupovinu pouzdanog automobila, posebno u trenutku kada se na nove čeka po nekoliko meseci, a organizatori najavljuju konkurentne cene.

„Moći će da se kupi auto star nekoliko godina za svega nekoliko hiljada evra. Cene se kreću od 4.000 evra, sa garantovanim kilometražama i servisnim knjižicama. Naravno, biće i onih automobila od 304.000 evra, kao što je bilo i na prvom sajmu“, najavljuje Mrlješ.

Auto plac
Foto: Pixabay.com

Tržišta novih i polovnih automobila sve bliža

Do sada se mislilo da su apsolutno različiti klijenti koji se interesuju za nova vozila i oni koji bi da kupe polovni automobil. Tržište se približilo u vreme krize i danas, kada se na nov auto čeka i po godinu dana, kupci često odlučuju da kupe mlađeg polovnjaka.

„Cene su zbog manje ponude dodatno skočile i sada su u odnosu na one iz 2020. godine veće za više od 30 odsto. Tako pet godina stara „škoda superb“ sa luksuznom opremom i automatskim menjačem košta 21.000 evra, a bila je 16.500 evra“, ističe Filip Mrlješ.

On očekuje da će cene i dalje rasti i savetuje potencijalne kupce da ne čekaju sa kupovinom.

„Pre godinu dana su bile smešne izjave da treba kupiti automobil jer će cene i dalje rasti, a sada se vidi da je onaj ko je pre dve godine kupio auto mogao da ga vozi i da sada još zaradi na prodaji. Cene i dalje skaču. Ne znam koliki uticaj ima inflacija, jer sve poskupljuje, a koliko samo tržište automobila, ali u dogledno vreme sigurno neće padati“, napominje naš sagovornik.

On zaključuje da se do dobrog automobila teško dolazi čak i kada ste profesionalni kupac, jer je u nabavci sve manje mladih vozila, pošto se ugovori za lizing produžuju u nedostatku novih četvorotočkaša.

Inače, i na drugom Sajmu korišćenih vozila kupcima u Štark areni biće omogućeno da pod povoljnim uslovima putem kredita kupe vozilo za koje se odluče.

 • TATJANA

  28.4.2022 #1 Author

  Treba posetiti ove sajmove

  Odgovori

 • IVAN

  28.4.2022 #2 Author

  Cene su skocile..nazalost nisu realne.

  Odgovori

 • SRDJAN

  28.4.2022 #3 Author

  Skacu li skacu cene…

  Odgovori

 • STRELAC

  28.4.2022 #5 Author

  Cene polovnjaka su kod nas nerealno visoke u poredjenju sa zemljama u okruzenju.

  Odgovori

 • DANIJELA

  28.4.2022 #6 Author

  Sajmove treba posecivati jer uvek moze da se nadje povoljnija roba.

  Odgovori

 • GOCA BG

  28.4.2022 #7 Author

  Nerealno visoke cene..

  Odgovori

 • VERA

  28.4.2022 #8 Author

  Kazu veca je traznja za polovnim kolima nego za novim jer se za nova duze ceka.

  Odgovori

 • Anna

  29.4.2022 #9 Author

  Svakako treba posetiti sqjmove. Biće interesantno videti šta je sve u ponudi.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  29.4.2022 #10 Author

  cene polovnih automobila su previsoke kao i sve ostalo višestruko su podignute cene

  Odgovori

 • Bella

  29.4.2022 #11 Author

  Odlicno je da ovakvi sajmovi postoje i msilim da treba da se obidju.

  Odgovori

 • NATI29

  30.4.2022 #12 Author

  Ko voli automobile lepo je posetiti

  Odgovori

 • jelena93

  3.5.2022 #13 Author

  Pa ni to nije tako mala cifra..

  Odgovori

 • GAGA

  3.5.2022 #14 Author

  Velika je potraznja za polovnim automobilima i nekoliko posrednika i dok se svi ugrade, ode cena u nebesa

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...