za sve ukuse i budžete

Mali automobil manja briga, manji troškovi održavanja

AutomobiliInvesticijeLifestyleNovac

24.4.2022 08:01 Autor: Miljan Paunović 14

Mali automobil manja briga, manji troškovi održavanja Mali automobil manja briga, manji troškovi održavanja
Pri kupovini automobila često postoji dilema – da li uzeti manje ili veće vozilo? Odgovor na ovo pitanje zavisi od više faktora, a jedan... Mali automobil manja briga, manji troškovi održavanja

Pri kupovini automobila često postoji dilema – da li uzeti manje ili veće vozilo? Odgovor na ovo pitanje zavisi od više faktora, a jedan je i budžet kojim raspolažemo za ovu namenu. Zatim tu idu i neki potpuno privatni razlozi, kao na primer to da li smo sami ili imamo porodicu, koliko smo vešti u vožnji (nekome jednostavno ne ide sa većim vozilima, pa naprave više štete nego koristi), u kakvom vozilu se mi osećamo bezbednije i opuštenije…

Ovom prilikom ćemo ostaviti po strani velike automobile i baviti se onim manjim. Oni su, pre svega, zgodniji za vožnju, iz više razloga.

Danas možda najbitnije – troše manje goriva. Takođe, možete ih lakše parkirati, odnosno pronaći parking mesto, jeftiniji su za održavanje posebno ako su polovni, a jeftinija je i registracija. Za početak sasvim dovoljno dobri razlozi, a ukoliko ste vozač početnik sa manjim automobilom ćete lakše prevazići sve strahove i nesigurnosti kada se zateknete u saobraćajnoj gužvi.

Ukoliko očekujete bilo koji vid komfora u malom automobilu, slobodno zaboravite na to, jer da ga ima ne bi ga nazivali malim. Kod nas se od takozvanih gradskih automobila najviše voze Renault Clio, potom Fiat 500L, Peugeot 207/208, zatim Opel Corsa, Volkswagen Polo, Citoren C3, ali tu je i baš mali Smart.

Mali automobili takođe dobijaju na značaju zbog tekućih troškova i održavanja, piše portal Autoexpress.co.uk.

Foto: Pixabay.com/AutoPhotography

Njihovi efikasni motori daju odličnu ekonomičnost goriva i emituju niske nivoe CO2, mali pneumatici znače jeftinije gume i većina njih podleže najnižim cenama servisiranja kod glavnog dilera. Osiguranje bi takođe trebalo da bude jeftinije.

U Velikoj Britaniji je urađeno istraživanje i najbolji mali automobili na rasprodaji su jeftini, praktični, laki za vožnju po zakrčenim modernim ulicama i – kako moderni supermini i gradski automobili postaju sve sofisticiraniji, rafiniraniji i bezbedniji – oni sve više predstavljaju pravu alternativu velikim hečbekovima.

Automobili kao što su Renault Clio i Ford Fiesta prešli su dug put tokom više generacija i sada su isto toliko praktični, prostrani i udobni kao i hečbekovi porodične veličine od pre nekoliko godina. Slično tome, gradski automobili kao što je Kia Picanto i mali krosoveri poput Citroen C3 Aircross dokazuju da postoji izuzetna širina mogućnosti u segmentu malih automobila.

Mali automobili nude odličan balans praktičnosti, ekonomičnosti, udobnosti i pristojnog iskustva u vožnji, pri čemu svaki nudi drugačiji pristup sličnom receptu, navodi Autoexpress. Bilo da se radi o sportskom iskustvu vožnje, udobnoj vožnji ili beskompromisnom fokusu na vrednost, postoji mali automobil koji odgovara svim ukusima i budžetima.

Iz svega navedenog može se zaključiti da su mali automobili u blagoj prednosti od onih većih i skupljih, jer i ako dođe do nekih problema lakše se rešavaju. Pritom se količina novca potrebna za održavanje razlikuje do nekoliko stotina evra, tako da je za naše uslove gradski automobil realnije rešenje.

Naravno, ko sebi može da priušti veliko, moderno, skupoceno vozilo ne treba da razmišlja puno, sve je stvar ukusa, ali i budžeta.

 • vlade.kremic38@gmail.com

  24.4.2022 #1 Author

  Niste naveli Maruti 800,Dužina 330sm,odličan,ja ga vozim 31godinu

  Odgovori

 • TATJANA

  24.4.2022 #2 Author

  Logicno je da je manji auto manje opterecenje za dzep

  Odgovori

 • Milovan94

  24.4.2022 #4 Author

  Zato ja i vozim manji automobil.

  Odgovori

 • SANJA

  24.4.2022 #6 Author

  Za gradsku voznju pa i ajde al kad uz mali nagib moram do 3000 obrtaja da ga obrnem za trecu brzinu onda se i ne slazem

  Odgovori

 • DANIJELA

  24.4.2022 #7 Author

  Svakako da li mali ili veci automobil, za automobil se ulaze kao i u clana porodice.

  Odgovori

 • LUKA

  24.4.2022 #8 Author

  Uvek bilo

  Odgovori

 • MAJALG

  24.4.2022 #9 Author

  Mislim da ovo ima veze sa tim sa kakvim budzetom raspolate porodica i kakve su potrebe.

  Odgovori

 • TINA

  25.4.2022 #10 Author

  Treba biti ekonomican sa automobilima

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.4.2022 #11 Author

  U zavisnosti od finansija…

  Odgovori

 • DEKSI

  26.4.2022 #12 Author

  I jeste lakše za održavanje i isplativije.

  Odgovori

 • SRDJAN

  3.5.2022 #13 Author

  Manji autic je laksi i za parkiranje tako da i tu prednost ima.

  Odgovori

 • GINKO

  4.5.2022 #14 Author

  Najbolje je imati i mali auto i karavan kada imas porodicu i decu,

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...