Automobilski giganti produžili višegodišnju saradnju

General Motors i Honda planiraju proizvodnju povoljnijih električnih vozila

AutomobiliBiznisBolji posaoFirme u fokusuU fokusuVesti

5.4.2022 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

General Motors i Honda planiraju proizvodnju povoljnijih električnih vozila General Motors i Honda planiraju proizvodnju povoljnijih električnih vozila
Automobilski giganti General Motors i Honda najavili su produženje dvogodišnje saradnje kako bi u isti bila uključena i proizvodnja serije povoljnih električnih vozila izgrađenih... General Motors i Honda planiraju proizvodnju povoljnijih električnih vozila

Automobilski giganti General Motors i Honda najavili su produženje dvogodišnje saradnje kako bi u isti bila uključena i proizvodnja serije povoljnih električnih vozila izgrađenih na fleksibilnoj EV platformi sa Ultium baterijama. Iz kompanija je saopšteno da će 2027. godine započeti milionsku proizvodnju ovih vozila, koja uključuju i krosover terence.

Proizvođači automobila su pre dve godine najavili da će sarađivati kako bi proizveli električno vozilo za kompaniju Honda koje će koristiti Ultium baterije firme General Motors, piše The Verge.

Japanska kompanija će dizajnirati enterijer i eksterijer vozila, pogonska platforma će biti usklađena sa karakteristikama Honda vozila, a čitav proizvodni proces će se obavljati u fabrikama kompanije General Motors u Severnoj Americi. Očekuje se da će prodaja ovog vozila početi 2024. godine.

General Motors i Honda sarađuju već neko vreme kada je u pitanju proizvodnja električnih vozila. Japanski proizvođač automobila u proteklih 12 godina investirao je dve milijarde u kompaniju za proizvodnju autonomnih vozila Cruise, čiji je većinski vlasnik General Motors.

U okviru pomenute saradnje kompanije Cruise i Honda sarađuju na izgradnji električnog autonomnog vozila the Cruise Origin, čija je prva verzija predstavljena krajem prošle godine.

General Motors, s druge strane, ulaže 2,2 milijarde za ponovno pokretanje fabrike u Detroitu za autonomna i električna vozila i u kojoj će biti proizvedeni automobili japanske kompanije.

Honda i General Motors nisu jedini auto-proizvođači koji su udruženi ušli u trku za elektrifikaciju vozila. Kompanuje Ford i Volkswagen takođe udruženo rade na kreiranju novih EV modela, a i mnoge druge kompanije u tandemu testiraju modele samoupravljajućih prevoznih sredstava.

  • Milovan94

    5.4.2022 #1 Author

    Oni su nam jedini spas da proizvedu malo jeftinija električna vozila. Ovako su mnogo skupi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.4.2022 #2 Author

    Koliko ce ta cena biti povoljna,videcemo…

    Odgovori

  • SANJA

    5.4.2022 #3 Author

    Trebalo bi svi da se okrenu ovoj proizvodnji,mada koliko je dobra toliko je i losa,

    Odgovori

  • GAGA

    5.4.2022 #4 Author

    Pojam povoljno je jako relativan

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.4.2022 #5 Author

    Automobilska industrija je u krizi a elektricna vozila budućnost. Moraju da se grupišu zbog velikih ulaganja ali to im je jedini način da opstanu.

    Odgovori

  • LUKA

    6.4.2022 #6 Author

    Odlicna vest za elektricna vozila

    Odgovori

  • MARA

    6.4.2022 #7 Author

    Odlično, nadam se da će nam biti dostupniji..

    Odgovori

  • HEPO

    24.3.2024 #8 Author

    Odlicna vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...