Model 3, Dacia Spring i Peugeot 208 najpopularniji modeli vozila

Novi električni automobili u Francuskoj prodavaniji od benzinaca

AutomobiliEULifestyleVesti

4.4.2022 12:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Novi električni automobili u Francuskoj prodavaniji od benzinaca Novi električni automobili u Francuskoj prodavaniji od benzinaca
Prodaja novih električnih vozila u Francuskoj nadmašila je prodaju automobila na benzinski pogon u prvom kvartalu ove godine. To je velika prekretnica za vozila... Novi električni automobili u Francuskoj prodavaniji od benzinaca

Prodaja novih električnih vozila u Francuskoj nadmašila je prodaju automobila na benzinski pogon u prvom kvartalu ove godine.

To je velika prekretnica za vozila s nižim emisijama štetnih gasova, čemu su, pored ostalog, doprinele visoke cene na benzinskim pumpama i subvencije francuske vlade za modele na električni pogon, prenosi agencija Mina.

Ipak, ukupna prodaja novih automobila u Francuskoj u prvom tromesečju niža je za 17,3 odsto, pri čemu je mart bio deseti mesec uzastopno u kome je zabeležen pad, i to za skoro 20 odsto. Razlog tome leži u problemima koje za automobilsku industriju stvaraju uska grla u lancima snabdevanja i globalne nestašice mikročipova.

Prodaja potpuno električnih i hibridnih modela činila je skoro 40 odsto ukupne prodaje novih automobila, u odnosu na udeo konvencionalnih benzinskih modela od 38,3 odsto, prema industrijskim podacima objavljenim na portalu Plateforme automobile (PFA).

Kada se benzincima doda i udeo dizelaša od 16,5 odsto u ukupnoj prodaji u prvom kvartalu, jasno je da su modeli s motorima na unutrašnje sagorevanje i dalje u većini.

Najprodavaniji automobil u Francuskoj je u martu bio Model 3 kompanije Tesla, zatim Dacia Spring francuskog Renoa i Peugeot 208 korporacije Stellantis.

  • SNEZANA

    4.4.2022 #1 Author

    Fino su se snasli Francuzi 👏

    Odgovori

  • STEFAN

    4.4.2022 #2 Author

    Nadam se da ce uskoro da se uvedu i kod nas

    Odgovori

  • IRINA

    4.4.2022 #3 Author

    To je buducnost

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.4.2022 #4 Author

    Krenula je ekspanzija…

    Odgovori

  • MAJALG

    10.4.2022 #5 Author

    Kada je jaka ekonomija i kada su ljudi platezno sposobni normano je da se moze ocekivati da kupuju takve automobile.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...