DOBRE VESTI ZA GRAĐANE KOJI IMAJU STAMBENE KREDITE U EVRIMA Euribor će i sledeće tri do četiri godine biti nizak, ocenjuje Vasić

BankeNovacSrbijaVesti

25.10.2020 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

DOBRE VESTI ZA GRAĐANE KOJI IMAJU STAMBENE KREDITE U EVRIMA Euribor će i sledeće tri do četiri godine biti nizak, ocenjuje Vasić DOBRE VESTI ZA GRAĐANE KOJI IMAJU STAMBENE KREDITE U EVRIMA Euribor će i sledeće tri do četiri godine biti nizak, ocenjuje Vasić
Nizak nivo euribora naročito odgovara građanima koji su uzeli stambene kredite indeksirane u evrima, jer im ne podiže ratu kredita, a sudeći prema prognozama... DOBRE VESTI ZA GRAĐANE KOJI IMAJU STAMBENE KREDITE U EVRIMA Euribor će i sledeće tri do četiri godine biti nizak, ocenjuje Vasić

Nizak nivo euribora naročito odgovara građanima koji su uzeli stambene kredite indeksirane u evrima, jer im ne podiže ratu kredita, a sudeći prema prognozama bankara, ni sledećih nekoliko godina ne bi trebalo očekivati bitniji rast ove evropske međubankarske kamatne stope.

U naredne tri do četiri godine vrednost euribora bi mogla ostati veoma niska, kaže za Tanjug generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić,.

„Euribor se godinama unazad smanjuje, a sada je negativan što odgovara privredi i građanima čiji krediti su vezani za njega. Naravno, on kako se smanjuje može i da raste, ali ja lično ne očekujem da će se to desiti unutar naredne tri do četiri godine, barem ne osetnije“, ističe Vasić.

On ukazuje da i ako do porasta bude dolazilo, on neće biti nagao, već postepen.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Svakako ne očekujem velike oscilacije i da se euribor recimo vrati na nivo od četiri do pet odsto, koliko je bio pre desetak godina“, rekao je Vasić.

U Narodnoj banci Srbije, kako je Tanjugu ranije rečeno, oko 65 odsto vrednosti domaćih kredita indeksirano je ili odobreno u evrima, a 43 odsto njih vezano je za euribor.

On više utiče na kredite privredi, jer je 83 odsto kredita privredi evroindeksirano, a kod kredita stanovništvu 44 procenta, gde većinu čine upravo stambeni krediti.

U NBS su naveli da je teško proceniti kako će se euribor dalje kretati, jer to zavisi od ponude i potražnje.

Objasnili su, međutim, da će njegovo kretanje najviše zavisiti od politike Evropske centalne banke i u kojoj meri će ona voditi ekspanzivnu monetarnu politiku.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Euribor je evropska međubankarska stopa koja zapravo predstavlja kamatnu stopu po kojoj prvoklasne evropske banke jedna drugoj pozajmljuju novac na međubankarskom tržištu.

Banke u našoj zemlji, euribor koriste kao referentnu kamatnu stopu, odnosno osnovicu u strukturi nominalne kamatne stope pri obračunu kamatnih stopa na kredite koji su indeksirani evrima.

U ponudi su najčešće tromesečni i šestomesečni euribor. Njihova vrednost se obračunava dnevno.

  • Dragana

    26.10.2020 #1 Author

    Neka i uslovi za kredite budu povoljniji nekada.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...