Utvrđene nepravilnosti u nekoliko oblasti

DRI dala duplo negativno mišljenje za CEDIS

NovacRegion

14.2.2024 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

DRI dala duplo negativno mišljenje za CEDIS DRI dala duplo negativno mišljenje za CEDIS
Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativna mišljenja na reviziju godišnjih finansijskih izvještaja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za 2022. godinu, kao i na reviziju... DRI dala duplo negativno mišljenje za CEDIS

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativna mišljenja na reviziju godišnjih finansijskih izvještaja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za 2022. godinu, kao i na reviziju pravilnosti poslovanja.


DRI je utvrdila nepravilnosti u oblasti evidencije imovine, odloženih poreskih obaveza, zapošljavanja i javnih nabavki, prenosi Mina.

“Finansijskom revizijom je utvrđeno da kompanija ne poseduje dokumentaciju o vlasništvu za deo sredstava, koji se odnosi na zemljište i građevinske objekte sa iskazanom sadašnjom vrednošću od 5,63 miliona evra, a koja služe u svrhu obavljanja djelatnosti društva”, navodi se u saopštenju DRI.

Kako u tom periodu nije postojala dokumentacija o vlasništvu, ta imovina nije prikazana kao osnivački ulog.

“Nadležni Kolegijum preporučuje CEDIS-u da u saradnji sa osnivačem nastavi aktivnosti na rešavanju imovinsko pravnog statusa imovine, kako bi kompanija realno iskazala stanje imovine i kapitala”, poručili su iz DRI.

Primenom prosečne poreske stope od 14,92 odsto, na iznos razlike sadašnjih vrijednosti sredstava na koja se obračunava amortizacija u računovodstvene i poreske svrhe od 59,92 miliona evra, utvrđen je iznos odloženih poreskih obaveza od 8,94 miliona evra.

“Kako je društvo u iskazu o finansijskoj poziciji na dan 31. decembar 2022. godine odložene poreske obaveze iskazalo u iznosu od 5,32 miliona evra, obračunom je utvrđena razlika u iznosu od 3,62 miliona evra“, precizira se u saopštenju.

Revizijom pravilnosti godišnjih finansijskih izveštaja CEDIS-a utvrđena su odstupanja i neusklađenosti poslovanja kompanije sa zakonima o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, radu, obligacionim odnosima, privrednim društvima, javnim nabavkama i Pravilnikom o kancelarijskom i arhivskom poslovanju.

“Kompanija je u značajnom broju, u proseku 247 osoba na mesečnom nivou, vršila zapošljavanje putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih u Agenciji, privrednim društvima, državnim organima (zaposlene i lica u vd stanju), državnim i lokalnim preduzećima, bez sprovođenja javnog oglasa. Društvo treba da obezbedi jednaku dostupnost radnih mjesta nezaposlenim osobama i ograniči prostor za diskriminaciju osoba koje traže zapošljavanje”, rekli su iz DRI.

Iz DRI su napomenuli da usluge Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih po pravilu treba koristiti samo za poslove koji zahtevaju privremeni rad.

DRI je utvrdila i da kompanija, prilikom sprovođenja nabavki, nije poštovala Zakon o javnim nabavkama i nije sprovela postupke javnih/jednostavnih nabavki, što je za posledicu imalo podelu predmeta nabavke i izbegavanje postupaka javne nabavke i primjene Zakona o javnim nabavkama.

“Društvo je tokom 2022. godine vršilo jednostavne nabavke brojila, građevinskih radova, električnog materijala/opreme, usluga obezbeđenja objekata, nabavke i ispitivanje PP aparata, nabavke betonskih kućica, kancelarijskog materijala i nameštaja, računarske opreme i drugo, ukupne procenjene vrednosti 2,02 miliona evra i ukupne ugovorene vrednost 2,5 miliona evra sa PDV-om, bez sprovođenja odgovarajućeg postupka javne, odnosno jednostavne nabavke”, naveli su iz DRI.


CEDIS je dužan da do 15. marta ove godine dostavi vrhovnoj državnoj reviziji Plan aktivnosti za realizaciju izdatih preporuka, a do 2. septembra izveštaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...