podrška privatnim i državnim kompanijama

EBRD spreman da bude zamajac ekonomskom rastu Crne Gore

RegionVesti

13.2.2024 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EBRD spreman da bude zamajac ekonomskom rastu Crne Gore EBRD spreman da bude zamajac ekonomskom rastu Crne Gore
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pruži zamajac ubrzanom ekonomskom rastu Crne Gore, poručeno je na sastanku premijera Milojka Spajića... EBRD spreman da bude zamajac ekonomskom rastu Crne Gore

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pruži zamajac ubrzanom ekonomskom rastu Crne Gore, poručeno je na sastanku premijera Milojka Spajića i predsednice te institucije Odiula Renod – Bao (Odile Renaud-Basso), koja boravi u prvoj poseti Crnoj Gori.

Tokom sastanka je razgovarano o velikim razvojnim potencijalima, koje je potrebno efikasno i na održiv način valorizovati, prenosi Mina.

Spajić je prezentovao ambiciozne razvojne planove 44. vlade, a utvrđena je mogućnost zajedničkog rada sa EBRD na brojnim projektima.

Iz Kabineta premijera je saopšteno da je apostrofirana i najavljena saradnja u razvoju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, čime će se ubrzati zelena tranzicija, i kroz unapređenja infrastrukture, prvenstveno izgradnjom auto-puteva i modernizacijom željeznice.

Na tom putu, kako je rekao Spajić, posebno važna može biti saradnja sa EBRD-om, koja je do sada kroz aktivnosti u Crnoj Gori podržala 86 projekata vrednih 800 miliona evra.

Konstatovana je potreba efikasnog rešavanja administrativnih procedura, kako bi se u najskorije vreme krenulo u projekte, koji će doneti dodatne vrednosti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, EBRD će nastaviti da bude podrška i partner kako privatnom sektoru, tako i državnim kompanijama.

Bilo je reči i o potrebama reformi, posebno u poreskom sistemu, kako bi Crna Gora bila privlačnija investitorima i iskoristila odličnu geografsku poziciju i klimu.

Spajić je upoznao Renaud-Basso i ostale članove delegacije EBRD sa dosadašnjim dostignućima 44. vlade i upoznao ih sa planovima za naredni period.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...