Dug za prošlu godinu

EPCG pokriva CEDIS-ov gubitak od 15 miliona evra

NovacRegion

22.3.2024 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EPCG pokriva CEDIS-ov gubitak od 15 miliona evra EPCG pokriva CEDIS-ov gubitak od 15 miliona evra
Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) dao je knjižno odobrenje kojim se pokriva minus od 15 miliona evra za prošlu godinu kompanije Crnogorski elektrodistributivni... EPCG pokriva CEDIS-ov gubitak od 15 miliona evra

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) dao je knjižno odobrenje kojim se pokriva minus od 15 miliona evra za prošlu godinu kompanije Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), koja je inače EPCG-ova ćerka kompanija, saznaje Pobjeda.

U međuvremenu je EPCG smanjila fakture na regulatorno dozvoljene cene CEDIS-u čime su dodatno umanjeni gubici te kompanije. Ova odluka predstavlja računovodstvenu „gimnastiku“ kojom se već treću godinu CEDIS-u pokrivaju gubici, prenosi Mina.

Kako zbog toga EPCG gubi novac u finalnom konsolidovanom finansijskom izveštaju, na gubitku je i državni budžet u koji treba da bude uplaćena dividenda tog državnog preduzeća.

Prema saznanjima redakcije Pobjede, sva tri člana revizorskog odbora EPCG-a bila su protiv ove odluke borda direktora, jer bi davanje knjižnih odobrenja imalo značajan uticaj na visinu iskazanog rezultata matičnog (EPCG) i zavisnog preduzeća (CEDIS) i otvorilo negativne reprekusije u vezi sa pitanjima oporezivanja dobiti i transfernim cenama. U revizorskom odboru smatraju da nije uobičajena praksa da se knjižna odobrenja daju skoro tri meseca nakon završetka poslovne godine, te da to može biti tumačeno kao način „friziranja“ bilansa.

Članovi revizorskog odbora naveli su da se ne mogu izjasniti o opravdanosti takve transakcije, jer ona spada u domen upravljačkih odluka. Imajući sve to u vidu, zaključili su da ne preporučuje menadžmentu EPCG-a donošenje odluke o davanju knjiških odobrenja.

Novi sastav Odbora direktora Elektroprivrede izabran je 23. februara na vanrednoj Skupštini akcionara. Na čelu borda je Milutin Đukanović (Nova srpska demokratija), članovi su Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Neven Gošović (Demokrate), Simo Jokić (PES), te tri stručnjaka iz oblasti elektroenergetike – profesori Jovica Milanović, Vladimir Katić i Zoran Miljanić.

Ovom odlukom EPCG nastavlja da pokriva minuse svoje ćerke kompanije jer je prošle godine dala CEDIS-u finansijsku injekciju od 21,6 miliona evra, kada je dokapitalizacijom pokrila gubitke CEDIS-a iz 2021. i 2022. godine.

Akcionari EPCG-a usvojili su krajem juna prošle godine predlog odluke za povećanje uloga te kompanije u CEDIS-u.

Tada je na Skupštini akcionara doneta odluka da EPCG unosi novčana sredstva u iznosu od 21,6 miliona evra radi finansijske konsolidacije CEDIS-a „kako bi se sanirale posledice poremećaja na tržištu električne energije“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...