POTENCIJALNI GUBICI EVROPSKIH BANAKA ZBOG KORONA KRIZE 800 MILIJARDI EVRA, ocenjuju u kompaniji Oliver Wyman

AnalizaBankeEUNovacU fokusuVesti

25.7.2020 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POTENCIJALNI GUBICI EVROPSKIH BANAKA ZBOG KORONA KRIZE 800 MILIJARDI EVRA, ocenjuju u kompaniji Oliver Wyman POTENCIJALNI GUBICI EVROPSKIH BANAKA ZBOG KORONA KRIZE 800 MILIJARDI EVRA, ocenjuju u kompaniji Oliver Wyman
Europskim bankama u naredne tri godine preti i do 800 milijardi evra gubitaka po kreditnim plasmanima i smanjenje prihoda za 30 milijardi evra zbog... POTENCIJALNI GUBICI EVROPSKIH BANAKA ZBOG KORONA KRIZE 800 MILIJARDI EVRA, ocenjuju u kompaniji Oliver Wyman

Europskim bankama u naredne tri godine preti i do 800 milijardi evra gubitaka po kreditnim plasmanima i smanjenje prihoda za 30 milijardi evra zbog posledica krize korona virusa, navodi se u istraživanju konsultantske kompanije Oliver Wyman.

Prema tom izveštaju, u očekivanom scenariju, a to je spori ekonomski oporavak i izostanak drugog zatvaranja ekonomskih aktivnosti u većini država, procene govore da će se loši krediti popeti na 400 milijardi evra. To je 2,5 puta viši nivo nego pre tri godine.

U lošijem scenariju koji uključuju ozbiljne razmere drugog talasa pandemije brojke bi se udvostručile, a udeo nenaplativih kredita evropskih banaka dostigao bi 10 odsto u ukupnom kreditnom portfelju.

„Iako nije verovatno da će pandemija doneti vrlo teške posledice bankovnom sektoru, veliki broj banaka naći će se u nezavidnom položaju s vrlo slabim povraćajem“, kaže Kristijan Edelman (Christian Edelmann), jedan od direktora analize evropskog sektora finansijskih usluga u Oliver Wymanu, prenosi Financial Times. Dodaje da će to rezultirati averzijom banaka prema riziku kada je kreditiranje u pitanju.

Foto: Pixabay.com

Podsetimo i da su evropske banke prošle težak oporavak od prošle finansijske krize iz 2008. godine, a više od deset godina imale su slabu profitabilnost zbog velike konkurencije na tržištu. Evropske banke su u proseku upola manje profitabilne od američkih konkurenata.

Tako je pet najvećih banaka u SAD već pripremilo 55 milijardi dolara za potencijalne gubitke po kreditima tokom prvog polugodišta. Covid-19 će se negativno odraziti i na prihode evropskih banaka, prvenstveno kroz dugoročno izuzetno niske kamatne stope.

Prihodi bi, nakon očekivanih gubitaka po kreditima, mogli ove godine da padnu za 180 milijardi evra spustivši se na 385 milijardi evra, čak i ako se drugo zatvaranje izbegne.

Oporavak na nivo od prošle godine se neće desiti do 2022. godine, kada će prihodi od 535 milijardi dolara biti 30 milijardi evra niži, procenjuju u Oliver Wymanu. U ovoj kompaniji prognoziraju i da će se neto prihod od kamata iduće godine spustiti za 8 odsto u odnosu na pročlogodišnji nivo. To će posebno pogoditi banke koje nemaju investiciono bankarstvo ili upravljanje imovinom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...