Prema zapisniku sa junskog sastanka centralne banke SAD

Fed signalizira dalja povećanja kamatnih stopa

BankeNovacSvet

6.7.2023 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Fed signalizira dalja povećanja kamatnih stopa Fed signalizira dalja povećanja kamatnih stopa
Zvaničnici američkih Federalnih rezervi signalizirali su da nameravaju da nastave povećanje kamatnih stopa, budući da su sve bliže konsenzusu da je potrebno dodatno pooštravanje... Fed signalizira dalja povećanja kamatnih stopa

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi signalizirali su da nameravaju da nastave povećanje kamatnih stopa, budući da su sve bliže konsenzusu da je potrebno dodatno pooštravanje monetarne politike kako bi se obuzdala inflacija u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Prema zapisniku sa junskog sastanka Federalnog komitete za otvoreno tržište (FOMC), skoro svi zvaničnici koji su zasedali, naveli su da bi dodatna povećanja referentne kamatne stope Feda bila “prikladna”, prenosi Financial Times.

Oni su istakli da su zategnuto tržište rada i rizici od daljeg zatezanja ključni faktori za inflaciju, koji oblikuju izglede skoro godinu i po dana nakon što je američka centralna banka pokrenula ciklus agresivnog povećanja kamatnih stopa u nameri da obuzda pritiske na cene.

Pojedini članovi FOMC-a zalagali su se za povećanje kamatnih stopa za 25 baznih poena (0,25 odsto) u junu, umesto za pauzu u daljem pooštravanju, koja je prihvaćena većinom glasova. Većina zvaničnika saglasna je da u proceni izgleda preovladava neizvsnost, kao i da bi dodatne informacije o ekonomiji bile “dragocene”.

Fed očekuje da će ekonomski rast biti “prigušen” do kraja tekuće godine. Prema izveštaju, osoblje Feda koje je informisalo FOMC u junu ostalo je pri svom prethodnom očekivanju da će ove godine nastupiti “blaga recesija” koja će biti praćena “umerenim oporavkom”.

Sastanak u junu obeležilo je prvo odlaganje u kampanji podizanja kamatnih stopa posle 10 uzastopnih meseci. Umesto za novo povćanje, FOMC se odlučio da zadrži kamatne stope u trenutnom rasponu od pet do 5,25 odsto. Očekuje se da će posle narednih povećanja do kraja godine kamatn stope biti od 5,5 do 5,75 odsto, što bi značilo još dva povećanja po 25 baznih poena.

Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) opravdao je uvođenje pauze, rekavši da najpre treba videti efekte ranijih povećanja. Zvaničnici Feda ne očekuju smanjenje kamatnih stopa do 2024. godine, jer predviđaju da će bazna inflacija ostati iznad cilja centralne banke do dva odsto inflacije.

Tagovi
FED NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...