cene energije niže za još 0,5 procenata

Godišnja potrošačka inflacija OECD-a stabilna na 5,7 odsto u februaru

NovacSvet

9.4.2024 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja potrošačka inflacija OECD-a stabilna na 5,7 odsto u februaru Godišnja potrošačka inflacija OECD-a stabilna na 5,7 odsto u februaru
Potrošačka godišnja inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) bila je stabilna na 5,7 odsto u februaru zahvaljujući usporavanju povećanja cena... Godišnja potrošačka inflacija OECD-a stabilna na 5,7 odsto u februaru

Potrošačka godišnja inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) bila je stabilna na 5,7 odsto u februaru zahvaljujući usporavanju povećanja cena hrane, pokazuju novi podaci.

Inflacija kod prehrambenih proizvoda nastavila je da opada 15. mesec zaredom na 5,3 odsto u februaru, što je niže od glavne inflacije prvi put od novembra 2021, navodi se u saopštenju organizacije sa sedištem u Parizu.

Cene energije su u februaru pale za 0,5 odsto na godišnjem nivou, nakon pada od 2,5 procenata u januaru.

Bazna inflacija, isključujući hranu i energiju, nastavila je da opada, ali je ostala visoka na 6,4 odsto, što se reflektuje na nestabilne cene usluga.

U zemljama G20, godišnja inflacija se ubrzala na 6,9 odsto u februaru, dostigavši najviši nivo od marta 2023, delimično podstaknuta povećanjem ukupne inflacije u Kini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.