Najskuplji prostori u kondominijumima

Iznajmljivanje lokala u Beogradu i do 40 evra po kvadratu

InvesticijeNekretninePoslovanje

1.9.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 6

Iznajmljivanje lokala u Beogradu i do 40 evra po kvadratu Iznajmljivanje lokala u Beogradu i do 40 evra po kvadratu
Zbog rasta broja privrednika i preduzetnika koji se bave uslužnim delatnostima, raste potražnja, ali i cene iznajmljivanja lokala u Beogradu. Najskuplji su lokali u... Iznajmljivanje lokala u Beogradu i do 40 evra po kvadratu

Zbog rasta broja privrednika i preduzetnika koji se bave uslužnim delatnostima, raste potražnja, ali i cene iznajmljivanja lokala u Beogradu.

Najskuplji su lokali u opštinama Novi Beograd, Stari grad, užem delu Palilule i užem delu Zvezdare. Takođe, lokali u popularnim kondominijumima uglavnom imaju najveću cenu po kvadratnom metru.

Operativni direktor agencije City Expert Miloš Mitić kaže za Biznis.rs da se cene lokala za izdavanje kreću od 15 evra po kvadratu u manje traženim delovima grada, pa do 40 evra u najatraktivnijim opštinama za poslovanje.

“Naravno, cene zavise od stanja lokala, same pozicije, strukture, kvadrature… Zakupci su uglavnom okrenuti ka rentiranju ili prvo ulaze u proces rentiranja, pa se nakon toga u zavisnosti od razvoja posla odlučuju da pregovaraju sa vlasnikom o potencijalnoj kupovini. Kada govorimo o lokalima u novim kompleksima, tu imamo i veliki procenat investicionih kupaca koji kupuju lokale kako bi ih kasnije izdavali i obezbedili sebi dobar ROI, odnosno povrat investicije”, navodi Mitić.

Naš sagovornik objašnjava da tražnja za lokalima zavisi od privredno-ekonomske situacije u zemlji, i da je nakon pandemije došlo do oporavka tržišta.

“U ovom trenutku imamo jednu stabilnu situaciju u tražnji, iako cene lokala nisu imale istu krivu rasta kao cene stanova, već su pokazivale određenu konstantnost koju zadržavaju i trenutno. Tražnje za lokalima u centralnim opštinama i u novoizgrađenim kompleksima su konstantne i ovi lokali se izdaju za nekoliko dana, ukoliko vlasnici postave tržišne cene”, ističe Miloš Mitić.

Foto: Vegessence

On dodaje da na rast cena najviše utiču osnovni ekonomski postulati, odnosno relacije ponude i tražnje.

Iako se lokali uglavnom rentiraju, postoje i privrednici koji odlučuju da imaju nekretninu u svom vlasništvu.

Kada je reč o cenama poslovnih prostora, svoje kupce najbrže nalaze vlasnici lokala koji se nalaze u novim zgradama. Cene se po kvadratu poslovnog prostora u Beogradu kreću od 1.800 do 3.000 evra, u zavisnosti od lokacije.

Prema rečima našeg sagovornika, cene poslovnog prostora mogu biti i više, ali to zavisi od mnogo faktora.

“Takođe, često se i stanovi prodaju ili izdaju kao poslovni prostori, naročito na loakcijama kao što su Novi Beograd i Beograd na vodi”, zaključuje Miloš Mitić.

Kada je reč o zakupu lokala koji su u vlasništvu Grada Beograda, najskuplji zakup poslovnog prostora u ekstra zoni košta 1.677 dinara mesečno po kvadratu, dok je najpovoljniji u četvrtoj zoni, gde je početni iznos 36 dinara po kvadratu.

Na cene iznajmljivanja lokala od gradskih vlasti utiče i delatnost koju obavlja zakupac. Tako će najvišu rentu platiti vlasnici menjačnica, kladionica i kockarnica, gde je početni iznos od 1.677 dinara po kvadratu. Najjeftiniji gradski lokali su u Borči, Ovči, Sremčici, Batajnici, Pinosavi i Jajincima, odnosno četvrtoj zoni.

Tagovi
BEOGRAD CENE
 • SABRINA

  1.9.2023 #1 Author

  Koliko mogu da vidim,po užem i širem centru grada, sve više lokala se zatvara i mnogo vremena nakon zatvaranja ostaje prazno.

  Odgovori

 • DOBRILA

  1.9.2023 #2 Author

  Ili se zatvaraju , ili su im cene katastrofa.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  1.9.2023 #3 Author

  Nerealno visoke cene,a sve cesce vidim zatvorene lokale mesevima…

  Odgovori

 • MAJA

  2.9.2023 #4 Author

  Sto je i logično da su najskuplji u užem i širem centru

  Odgovori

 • BIJUTI27

  3.9.2023 #5 Author

  Cene kao u Njujorku.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  18.11.2023 #6 Author

  Sramota

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...