Cene bankarskih usluga zavise i od toga da li je reč o debitnoj ili kreditnoj kartici

Koliko košta podizanje novca na bankomatima i šalterima banaka u inostranstvu?

BankeNovacU fokusu

18.6.2022 14:46 Autor: Marija Jovanović 33

Koliko košta podizanje novca na bankomatima i šalterima banaka u inostranstvu? Koliko košta podizanje novca na bankomatima i šalterima banaka u inostranstvu?
Ako se ovih dana upravo spremate za polazak na letovanje i planirate da u inostranstvu koristite svoje platne kartice značiće vam podatak da banke... Koliko košta podizanje novca na bankomatima i šalterima banaka u inostranstvu?

Ako se ovih dana upravo spremate za polazak na letovanje i planirate da u inostranstvu koristite svoje platne kartice značiće vam podatak da banke za isplatu gotovine na bankomatima naplaćuju i do četiri odsto isplaćene sume ili tri do četiri evra po transakciji, u zavisnosti od ukupnog iznosa i od toga da li koristite debitnu ili kreditnu karticu. Zato bi korisnici bankarskih usluga pre polaska na put svakako trebalo da se informišu koliko može da ih košta korišćenje platnih kartica u inostranstvu.

Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom u inostranstvu svaka banka naplaćuje naknadu u skladu sa svojom poslovnom politikom.

“Poslovne banke u Srbiji izdaju kartice nacionalnog kartičnog sistema i inostranih kartičnih sistema. U slučaju ovih drugih kartice se mogu koristiti u inostranstvu u prihvatnoj mreži kartičnih sistema u okviru kojih su izdate”, navode u Narodnoj banci Srbije za Biznis.rs.

Kada je reč o provizijama za podizanje novca sa bankomata ili šaltera u inostranstvu, prema tarifnicima banaka iznosi se razlikuju u zavisnosti da li je reč o debitnoj ili kreditnoj kartici.

Tako se naknade za isplatu gotovog novca korišćenjem debitne kartice kreću od minimalno dva-tri odsto od ukupne sume ili, ukoliko je reč o manjem iznosu, tri do četiri evra po transakciji. Pojedine banke isplatu gotovog novca uz pomoć debitne kartice na bankomatima i šalterima u inostranstvu naplaćuju tri evra plus oko jedan odsto od iznosa transakcije.

Usluga korišćenja kreditnih kartica nešto je skuplja, pa se naknada za isplatu gotovog novca korišćenjem kreditne kartice kreće minimalno oko četiri evra ili tri do četiri odsto od ukupnog iznosa. Pojedine banke u svojim tarifnicima nemaju fiksni deo, pa idu samo na procenat ukupne sume, koji u zavisnosti od toga da li se transakcija vrši na bankomatu ili na šalteru kreće oko tri odsto.

Foto: PIxabay.com

Kada je reč o dnevnim i mesečnim limitima za potrošnju putem platnih kartica u inostranstvu u Narodnoj banci objašnjavaju da limite za korišćenje platne kartice određuje banka izdavalac u skladu sa svojom poslovnom politikom i ugovorom sa korisnikom.

“U praksi postoje različiti limiti, na primer, izvršenje maksimalnog broja transakcija ili maksimalnog iznosa u određenom periodu. Takođe, postoje limiti gde je onemogućeno izvršavanje transakcija po određenom kanalu, kao što je plaćanje na internetu, a mnoge banke izdavaoci su svojim korisnicima omogućile izmenu ovih limita kroz aplikaciju mobilnog bankarstva, tako da korisnici samostalno i u realnom vremenu mogu upravljati limitima i menjati ih u skladu sa svojim potrebama”, navode u NBS.

Pojedine strane poslovne banke u okviru svojih grupacija omogućavaju isplatu na bankomatima i bez naknade. Kod nacionalne DinaCard platne kartice, iako je ona namenjena dominantno za domaću upotrebu, uspostavljanjem saradnje sa dva velika internacionalna kartična sistema – kineskim nacionalnim kartičnim sistemom UnionPay International i američkim kartičnim sistemom Discover Financial Services – Narodna banka Srbije omogućila je izdavanje internacionalne DinaCard kartice koja se može koristiti i u inostranstvu, tako da se DinaCard-Discover kartice mogu koristiti u Discover, Diners Club International i Pulse prihvatnoj mreži, dok se DinaCard-UnionPay kartice mogu koristiti u UnionPay prihvatnoj mreži u inostranstvu.

Od ukupnog broja izvršenih transakcija platnim karticama izdatim u Srbiji, preko 95 odsto se obavi u Srbiji, dok se samo oko pet odsto transakcija obavi u inostranstvu. Najniži troškovi za sve učesnike u kartičnim sistemima su u nacionalnom kartičnom sistemu DinaCard, s obzirom na to da je trošak po transakciji koji banke plaćaju nacionalnom kartičnom sistemu višestruko niži od troškova koje učesnici u kartičnim plaćanjima plaćaju ka inostranim sistemima koji posluju na domaćem tržištu”, ističu u NBS.

Šta ako bankomat proguta karticu?

Na pitanje šta se dešava ukoliko bankomat u inostranstvu proguta karticu u NBS objašnjavaju da je procedura definisana ugovorom između banke i korisnika kartice ili operativnim pravilima kartičnog sistema u okviru kog je kartica izdata.

“Korisnik se može obratiti svojoj banci izdavaocu i prijaviti da mu je kartica zadržana u bankomatu, nakon čega će izdavalac pokrenuti postupak u okviru kog će utvrditi razlog zadržavanja kartice i na koji način kartica može biti vraćena. Takođe, ako postoji mogućnost korisnik se može obratiti banci prihvatiocu (banci čiji je bankomat) na primer na šalteru ako je bankomat u okviru ekspoziture banke, i proveriti da li postoji mogućnost da na osnovu njegovog obraćanja toj banci bude pokrenuta procedura za vraćanje kartice”, navode u NBS.

U slučaju gubitka ili krađe platne kartice neophodno je da korisnik u što je moguće kraćem roku kontaktira svoju banku izdavaoca na ugovoreni način – telefonom ili putem mejla, nakon čega će banka blokirati karticu i onemogućiti njeno dalje korišćenje.

“U skladu sa zakonom, pružalac platne usluge je dužan da obezbedi da ga korisnik platnih usluga u svakom trenutku može na odgovarajući način obavestiti o gubitku, krađi ili zloupotrebi platnog instrumenta ili zahtevati da mu se ponovo omogući njegovo korišćenje. To u praksi znači da banke imaju kontakt centre i druge kanale preko kojih korisnici mogu da prijave gubitak, krađu ili zloupotrebu platne kartice u periodu 24/7. Savet korisnicima kartica je da zapišu broj kontakt centra banke koji se nalazi na poleđini platne kartice, kako bi u slučaju gubitka ili krađe mogli u što kraćem roku da kontaktiraju banku izdavaoca”, upozoravaju u centralnoj banci.

 • IVAN

  18.6.2022 #1 Author

  Zanimljivo

  Odgovori

 • GAGA

  18.6.2022 #2 Author

  Savremeni zelenzsi

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  18.6.2022 #3 Author

  Za naše uslove previše

  Odgovori

 • TATJANA

  18.6.2022 #4 Author

  Svaka banka svoju politiku ima

  Odgovori

 • GINKO

  18.6.2022 #5 Author

  Mislim da većina to i ne zna.

  Odgovori

 • VOJKAN

  18.6.2022 #6 Author

  Zato je najbolje podići ovde koliko ti treba

  Odgovori

 • SRDJAN

  18.6.2022 #8 Author

  Bolje je ipak placati kesom nego im davati veliku proviziju bezveze.

  Odgovori

 • Ika

  18.6.2022 #9 Author

  Prevelike su provizije

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.6.2022 #10 Author

  Ima slucajeva i kada bankomat proguta karticu i kazu vam da je nisu nasli u bankomatu kad odete u banku…

  Odgovori

 • TINA

  18.6.2022 #11 Author

  Ne obracamo paznju na to bas puno

  Odgovori

 • NATI29

  19.6.2022 #12 Author

  Iskoriscavaju priliku

  Odgovori

 • Gaga45

  19.6.2022 #13 Author

  prevelike provizije lakse je podici ovde

  Odgovori

 • JANA

  19.6.2022 #14 Author

  Iskreno jako je velika provizija poucena licnim iskustvom,najbolje ako bas zatreba podici u hitnim situacijama

  Odgovori

 • Milovan94

  19.6.2022 #16 Author

  Kod banke je sve skupo.

  Odgovori

 • Milisavka

  19.6.2022 #17 Author

  Provizije su zaista velike

  Odgovori

 • Joksi

  19.6.2022 #18 Author

  Velike provizije

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  19.6.2022 #19 Author

  Uvek čitati sitna slova, banka gleda uvek samo svoj interes.
  Klijent je samo ovca koju treba ošišati. E sad od klijenta zavisi koliko vune će ponuditi ☝

  Odgovori

 • MADMAX

  19.6.2022 #20 Author

  Još malo i vazduh će naplaćivati što dišemo u bnkama.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  19.6.2022 #21 Author

  Standardi su različiti, to je neminovno pa su i posledice shodne tome.

  Odgovori

 • MAJALG

  19.6.2022 #22 Author

  Definitivno je bolje da bolje poneti kes, nego placati toliku proviziju.

  Odgovori

 • MARA

  19.6.2022 #23 Author

  Poneseš gotovinu na put i ne razmisljas

  Odgovori

 • VANJA

  19.6.2022 #24 Author

  Velike su provizije ne isplati se!

  Odgovori

 • DANIJELA

  19.6.2022 #25 Author

  Samo za “ne daj Boze” drugacije se ne isplati.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  19.6.2022 #26 Author

  Velike provizije…novca uvek treba imati kod sebe

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  19.6.2022 #27 Author

  Poneseš keš i ne razmišljaš… Kartica samo za ne daj Bože.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  19.6.2022 #28 Author

  Bespotrebno naplacivanje svakako i kod nas

  Odgovori

 • LUKA

  19.6.2022 #29 Author

  Koriste priliku

  Odgovori

 • BRANA19

  20.6.2022 #30 Author

  Bas velike provizije..

  Odgovori

 • Boba3

  20.6.2022 #31 Author

  Na kraju ,svaka banka je u plusu

  Odgovori

 • MAJA

  20.6.2022 #32 Author

  Koristi se prilika

  Odgovori

 • Jovana24

  22.6.2022 #33 Author

  Okej je i provuci Master u inostranstvu, opet je povoljnije od bezobrazluka pri podizanju novca..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...