Cene polisa variraju, sa Covid dodatkom skuplje za 30-40 odsto

Koliko novca ovog leta građani moraju da izdvoje za putno zdravstveno osiguranje?

BiznisOsiguranjeSrbijaTurizamU fokusu

13.6.2022 14:12 Autor: Marija Jovanović 17

Koliko novca ovog leta građani moraju da izdvoje za putno zdravstveno osiguranje? Koliko novca ovog leta građani moraju da izdvoje za putno zdravstveno osiguranje?
Individualna polisa za uobičajenu osiguranu sumu od oko 30.000 evra putnike za 12 dana putovanja košta oko 2.000 dinara. Toliko će otprilike morati da... Koliko novca ovog leta građani moraju da izdvoje za putno zdravstveno osiguranje?

Individualna polisa za uobičajenu osiguranu sumu od oko 30.000 evra putnike za 12 dana putovanja košta oko 2.000 dinara. Toliko će otprilike morati da izdvoje oni koji putuju u zemlje Evrope, Tursku, Egipat ili Tunis.

Osiguravajuća društva za porodična putovanja odobravaju popust, tako da ista ova polisa, sa istim teritorijalnim pokrićem, za porodicu sa dvoje odraslih i dvoje dece košta 4.000-4.500 dinara, navode u Udruženju osiguravača Srbije za Biznis.rs.

I dok je kod pojedinih osiguravajućih kompanija Covid osiguranje sastavni deo polise, druge nude mogućnost izbora u vidu dodatka za koji je neophodno izdvojiti više novca. Cene za individualnu polisu koja uključuje Covid osiguranje i uobičajenu sumu osiguranja od 30.000 evra za 12 dana putovanja kreću se od 2.300 do 3.200 dinara, dok je za porodično osiguranje za dvoje odraslih i dvoje dece neophodno od 5.500 do 5.900 dinara.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva slučajeve koji se nisu dogodili krivicom putnika (vlasnika polise) i nisu posledica hronične bolesti, a njome su pokriveni troškovi iznenadnih i hitnih lekarskih intervencija zbog bolesti ili nesrećnog slučaja, bolničkog ili vanbolničkog lečenja u inostranstvu i eventualnog transporta bolesnika, a sve do ugovorene sume osiguranja.

“Vlasnik polise ne može da očekuje isplatu po odštetnom zahtevu ako je uzrok pogoršanog zdravstvenog stanja hronična bolest, ako se nezgoda dogodila u alkoholisanom stanju ili zbog bavljenja ekstremnim sportskim disciplinama. Ali, preporuka građanima je da u inostranstvo ne idu bez obe polise jer pokriva sve nedaće koje mogu da nas snađu na putu, a koje ne možemo sami, bez lekarske pomoći, da rešimo”, ističu u Udruženju osiguravača Srbije.

Foto: Freepik.com

Na pitanje kako se kreće visina pokrića, odnosno iznos koji može da se koristi u slučaju nepredviđenih okolnosti, bolesti ili lečenja, u ovom udruženju kažu da je uobičajena suma osiguranja oko 30.000-35.000 evra i to je gornja granica obaveze osiguravača po jednom osiguranom slučaju.

“Drugim rečima, to je maksimalan iznos novca koji je na raspolaganju vlasniku polise za potrebe lečenja u inostranstvu ili nadoknadu određenih troškova. Ovde treba obratiti pažnju i na polise sa uključenim Covid dodatkom, jer postoje različite ponude, tako da se ili kompletna pomenuta suma može koristiti i za tu vrstu bolesti ili se na ovu sumu dodaje još, na primer, 5.000 evra za slučaj korone”, napominju u Udruženju osiguravača.

Kao i kod kupovine bilo koje druge polise osiguranja, putnici bi trebalo da obrate pažnju na ono što dobijaju za uloženi novac.

“S obzirom na mogućnost kupovine dodatnih osiguranja, takođe treba obratiti pažnju i na tu ponudu. Ono što je možda i važnije, obavezno treba obratiti pažnju na uslove aktiviranja polise, odnosno na postupak koji morate da ispoštujete kada vam zatreba lekar, a posedujete polisu”, savetuju u ovom udruženju.

Kada je reč o potražnji za ovom vrstom osiguranja, ali i činjenici da je pandemija donekle povećala odgovornost putnika, kao i cenu osiguranja, u Udruženju osiguravača ističu da je ovo najprodavanija polisa koja kod nas nije obavezna, a koju kupuje oko 75 odsto građana koji putuju u inostranstvo.

“Ipak, oko 20 odsto naših građana krene na put bez ove polise i time rizikuju ogromne troškove neplanirane posete lekaru u inostranstvu, gde i najobičniji pregled košta nekoliko stotina evra. Pandemija je povećala svest građana o osiguranju generalno i uslovila rast prodaje polisa osiguranja, što se odnosi i na pojačanu tražnju za polisama putnog zdravstvenog osiguranja. Što se tiče same cene, ne možemo da govorimo o poskupljenju osiguranja. Ovde treba voditi računa da li se kupuje polisa putnog zdravstvenog sa uobičajenim pokrićem, ili se uz tu polisu kupuju i dodaci za osiguranje od Covida, sportskih rizika ili primera radi za osiguranja pri obavljanju građevinskih radova”, zaključuju u Udruženju osiguravača Srbije.

 • MARKO7

  13.6.2022 #1 Author

  Pa ja mislim da je pet hiljada dinara…

  Odgovori

 • N.N.

  13.6.2022 #2 Author

  Sigurno nije mnogo

  Odgovori

 • Emilija

  13.6.2022 #3 Author

  Mnogo je vazno da se uzme

  Odgovori

 • kaćica

  13.6.2022 #4 Author

  Ne puno,to je uvek bilo simbolicno.

  Odgovori

 • TATJANA

  13.6.2022 #5 Author

  Podrazumeva se kad putujete negde van granica

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  13.6.2022 #6 Author

  Previše, ali bez osiguranja ss ne ide na.put

  Odgovori

 • VILENJAK

  13.6.2022 #7 Author

  Nije mnogo, a znači i ne misliš!

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.6.2022 #8 Author

  Koliko god da kosta,bez osiguranja je veliki rizik putovati bilo gde…

  Odgovori

 • TINA

  13.6.2022 #9 Author

  Oseca se covek sigurnije

  Odgovori

 • IVAN

  13.6.2022 #10 Author

  Nije to mnogo

  Odgovori

  • goca87

   14.6.2022 #11 Author

   Pre svega treba treba misliti na svoju sigurnost, koliko god da košta bez osiguranja ne treba putovati

   Odgovori

 • BRANA19

  14.6.2022 #12 Author

  Uvek treba da se uzima osiguranje…

  Odgovori

 • BOJANA

  14.6.2022 #13 Author

  Nije mnogo skuplje nego predhodnih godina

  Odgovori

 • NINICA

  14.6.2022 #14 Author

  Skroz korektna cena.

  Odgovori

 • VOJKAN

  14.6.2022 #15 Author

  Nije skupo, a treba ga uzeti zlu ne trebalo

  Odgovori

 • SNEZANA

  14.6.2022 #16 Author

  Koliko god bezbednost je na prvom mestu

  Odgovori

 • NATI29

  14.6.2022 #17 Author

  Veoma bitno osiguranje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...